Klasičari odlični na državnom natjecanju iz astronomije

Ovogodišnje državno natjecanje iz astronomije za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u Omišu od 10. do 12. svibnja, a donijelo je zapažen uspjeh mladih istarskih astronoma i sudionika Višnjanske škole astronomije (VSA) izvan Istre.Na osnovi rezultata županijskih natjecanja, na državnu smotru pozvano je 92 najboljih, među njima i četvero mladih zvjezdoznanaca iz Županije istarske, te petnaestak sudionika VSA, od čega i tri pobjednika svojih grupa.

Od sudionika iz Istre, najzapaženiji je rezultat ostvario Mateo Paulišić, učenik 3. razreda Pazinske gimnazije koji je u svojoj kategoriji osvojio izvrsno drugo mjesto, dok je najbolje ocijenjeni praktični rad – “Krivulje sjaja meteora” Jasmine Šestan (Pazinska gimnazija, 3. razred). Zapažene rezultate postigli su i učenici osnovnih škola David Travan (OŠ Višnjan, 7. razred) i Sandi Šegota (OŠ Vidikovac, 8. razred)

Nikako ne treba zaboraviti pohvaliti ni rad njihovih mentora – Predraga Brkića, Maria Turića i Damira Šegona, bez čije bi pomoći bilo puno teže ostvariti ovakav plasman.

Vjerujemo da će ovaj uspjeh doprinijeti još boljim rezultatima i brojnijoj zastupljenosti mladih istarskih astronoma na državnim natjecanjima već slijedeće godine. Osim tog uspjeha, na rast edukacije u astronomiji će snažno utjecati i dovršetak rekonstrukcije povijesne pulske zvjezdarnice, u kojoj je sada i prostor za rad s učenicima, te nastavak uređenja prostora u Višnjanu u kojem se odvijaju astronomski edukacijski programi. Prijave za njih su upravo u toku a astronomska škola će se održati od 15. do 25. kolovoza 2009.

S lijeva na desno: Mateo, David, Sandi, Jasmina u Omišu
Mateo Paulišić tijekom prezentacije deset biranih radova

Korado Korlević

3 komentara na “Klasičari odlični na državnom natjecanju iz astronomije”

 1. Luka napisao:

  Bravo majstori! Svaka čast! Da se vidi kako se dela u Pazinu.
  San vidija danas onu jenu iz VSA (ka je tamo delala detektor mijona), ča ona te je pasala Paulišić ili je mlaja koliko?

 2. escherichi napisao:

  Svaka čast na osvojenom drugom mjestu…
  ali jedna opaska Koradu Korleviću i klasičarima – zbog čega ste poslali vijest o osvajanju drugog mjesta na državnom natjecanju 23 dana kasnije?

 3. mateo1 napisao:

  ovaj, kozmičko zračenje je bila u 4 razredu… ali san priča sa njenon mentoricon(to je ta s VSA), forši napravimo koju suradnju, ona se vec dugo bavi s tin

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.