Klimatske promjene i zagrijavanje mogle bi izazvati “svjetski građanski rat”

Planet zemljaKlimatske promjene i zagrijavanje mogle bi izazvati “svjetski građanski rat” pogoršavajući latentne napetosti među narodima, procjenjuju stručnjaci.
Studija Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP) objavljena je – nimalo slučajno – na dan uručenja Nobelove nagrade za mir Alu Goreu i međunarodnoj skupini stručnjaka za klimatske promjene (IPCC).

Topljenje ledenjaka ili sve veći broj ljudi koje klimatske promjene prisiljavaju na izbjeglištvo zbog porasta razine oceana mogli bi destabilizirati cijele regije, tumače autori izvješća koji tvrde da se “oni koji se zauzimaju za klimu zauzimaju za mir”. Autori izvješća “opisuju uvjerljiv scenarij za budućnost”, upozorio je na konferenciji za tisak Hans Schellnhuber, jedan od autora studije i direktor Instituta za ispitivanje utjecaja klime. “Ne zaustavimo li zatopljenje, slabe i ranjive države koje i danas imaju prilično loše vodstvo, mogle bi se urušiti pod pritiskom globalnoga zagrijavanja, a zatim uzrokovati val udara prema drugim državama”, procijenio je.

Dnevnik.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.