Književno druženje s Ivicom Prtenjačom u pazinskoj Gradskoj knjižnici

Ivica_Prtenjača_2015U petak je u Gradskoj knjiženici u Pazinu održano druženje s pjesnikom i romanopiscem Ivicom Prtenjačom. Tom je prilikom predstavljen i njegov nagrađivani roman Brdo objavljen prije godinu dana u izdanju VBZa koji već mjesecima ne silazi s vrha najčitanijih knjiga u Hrvatskoj, a u pripremi je i njegova filmska adaptacija. Prtenjača je govoreći o popularnosti romana kazao kako ga ne plaši dobra recepcija knjige, a kao razlog popularnosti knjige Prtenjača vidi u temi romana u kojem se radi o bijegu. “Možda je stvar u tome da je pogođena ta tema bijega, ideja odlaska iz vlastitog života na neko vrijeme dok se čovjek malo ne presloži i ne pronađe sebe”, kazao je autor.

Prošle je godine Prtenjača osvojio VBZovu nagradu u iznosu od 100 tisuća kuna za najbolji neobjavljeni rukopis. Iako pisci nedugo nakon objavljivanja knjige, objavljenu priču ostavljaju iza sebe i posvećuju se n ovim projektima. Kod Prtenjače to nije slučaj, te on s “Brdom” živi već godinu dana. “Ima nešto u tome kako je ta knjiga nastala. Ona je nastala u kratkom vremenu, u nekih mjesec dana, u lipnju prošle godine i munjevito je završena, vrlo brzo je pročišćena i poslana na natječaj. Onda je bilo dva mjeseca ljeta gdje se ne misli previše o knjigama i ne osjeća se taj prolazak vremena u tom smislu nekako važnim. I onda se vrlo brzo dogodilo da su me nazvali i rekli da sam ja dobio tu nagradu i onda je knjiga napravljena”, ispričao je Prtenjača.

S autorom je u Gradskoj knjižnici u Pazinu razgovarao Davor Šišović, a na kraju književnog druženja Ivica Prtenjača kazao je kako radi na dva nova romana.

GKP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.