Kod deset osoba otkrivena osteoporoza

OsteoporozaNa besplatno mjerenje gustoće kostiju koje je u subotu provedeno u Pazinu i Motovunu odazvalo se 96 osoba, od kojih 50 u Pazinu. Ovu su zdravstvenu preventivnu akciju organizirali Gradsko društvo Crvenog križa Pazina i Hrvatska liga protiv reumatizma Istarske županije čije je sjedište u Puli.

Od dr. Vlaste Urban Tripović, specijalistice fizijatrice i reumatologinje, saznajemo da se godišnje širom Istre u organiziranim akcijama testira 1.200 do 1.300 osoba. U cilju prevencije i ranog otkrivanja osteoporoze organiziraju se i predavanja, najčešće u suradnji s Gradskim društvima Crvenog križa. Dva puta godišnje Liga na mjesec dana dobiva aparat za denzitometriju pa su tada mjerenja koja se obavljaju na peti besplatna. Budući da u Hrvatskoj nema relevantnih baznih podataka o osteoporozi niti osnovnih epidemioloških studija, ovakve akcije služe i za terensko prikupljanje podataka za takva istraživanja.

Prema svjetskim podacima svaka treća žena i svaki peti muškarac iznad 50 godina imaju osteoporozu. Stoga se preporučuje da svi stariji od 50 godina provjere gustoću kostiju, a neovisno o godinama i oni u rizičnim skupinama poput osoba s dijabetesom, posebno ako uzimaju inzulin, te teških kroničnih bolesnika s plućnim, crijevnim ili bolestima štitnjače, ali i osobe male tjelesne težine. Muškarci kasnije obolijevaju, ali je kod njih smrtnost veća nego kod žena primjerice zbog komplikacija nakon prijeloma kuka. Na ortopedijskim odjelima u bolnicama čak je 25 posto pacijenata koji boluju od osteoporoze jer kod njih uslijed najmanjih trauma nastaju lomovi. Četvrtina osoba koje slome kuk umire zbog komplikacija, dok polovica ima trajne fizičke posljedice.

Osobe koje su bile na mjerenju u Pazinu i Motovunu dobile su od liječnice pojašnjenje rezultata i savjete o tome što dalje učiniti. Od njih 96 kod deset je utvrđena osteoporoza, a kod 23 osteopenija (slabija gustoća kostiju), s tim da je bilo dosta osoba mlađih od 50 godina. U skupini iznad 61 godine 30 posto njih ima osteoporozu i 40 posto osteopeniju.

Selvina Benić
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.