Kod skladišta Loke izliveno pet tona tekućeg otpada

Otpad u PazinkiTvrtka Rijekatank dva je dana uklanjala mješavinu topljene tehničke masti i vode i sanirala onečišćeno tlo. Otpad, koji je sada u njihovom riječkom skladištu, bit će konačno zbrinut nakon analize uzoraka • Protiv tvrtke Ecooperativa i odgovorne osobe podnesene su prekršajne prijave.

»Nismo dobili niti slova.« Tim je riječima pazinski gradonačelnik Neven Rimanić odgovorio na pitanje jesu li došli odgovori iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Podsjetimo, u vezi davanja dozvole za skupljanje i privremeno skladištenje opasnog otpada Ecooperativi iz Matulja, u hali bivše Pazinke u neposrednoj blizini vodozaštitnog područja – druge zone zaštite, početkom studenog poslana su pitanja ministrici Marini Matulović Dropulić, a 13. studenog državnom tajniku za zaštitu okoliša Nikoli Ružinskom.

Gradonačelnik Pazina je na svojevrsnoj protestnoj konferenciji za novinare pred skladištem Ecooperative 12. studenog spomenuo ekološki incident u bivšem vojnom skladištu Loke, u kojem je sudjelovalo vozilo Ecooperative, a nakon podužeg čekanja dobili smo odgovore na novinarska pitanja poslana u Ministarstvo 15. studenog.

Na poziv Centra 112, dana 6. studenog u 9.45 sati na očevid je otišla inspekcija zaštite okoliša. Utvrđeno je da je tog dana ujutro u blizini bivših vojnih skladišta na farmi Loke cisterna Ecooperative iskrcala pet tona tekućeg otpada (mješavine topljene tehničke masti i vode) iz tvornice stočne hrane pazinskog Purisa. Ta topljena tehnička mast, koja se koristi u pripremi stočne hrane, doprema se iz varaždinske tvrtke Derma. Puris je za čišćenje spremnika angažirao Eko-servis Matić iz Pazina, a oni za odvoz otpada Ecooperativu, čiji vozač nije imao prateći list za otpad, već samo radni nalog. Proizvođač otpada dužan je, uz otpad, ovlaštenom sakupljaču otpada dati i prateći list jer se iz radnog naloga ne vidi o kojem se otpadu radi.

Pozvani su predstavnici tvornice stočne hrane koji su donijeli naknadno popunjen prateći list za neopasni otpad – komunalni otpad – ulja i masti, koji sakupljač otpada nije ovjerio, i potvrdu od 10. listopada o obavljenom veterinarsko-zdravstvenom pregledu utovara, podrijetlu i zdravstvenom stanju pošiljke proizvoda životinjskog porijekla namijenjenih prehrani životinja koja se otprema vozilom za topljenu tehničku mast u unutarnjem prometu. Inspekcija je na licu mjesta usmenim rješenjem koje je ušlo u zapisnik naložila Ecooperativi da ukloni otpad i sanira onečišćeno tlo.

Sanaciju je sljedeća dva dana provodila ovlaštena riječka tvrtka Rijekatank, koja je prikupila 4.180 kilograma otpada, sada uskladištenog u njihovom skladištu u Rijeci, koji će biti zbrinut nakon što se u opatijskom laboratoriju Hydrolab obavi analiza otpada i tla. Protiv tvrtke Ecooperativa i odgovorne osobe podnesene su prekršajne prijave. Inače, Rijekatank je dobro poznat Pazincima jer se radi o tvrtki koja je 1997. nakon istjecanja mazuta iz Pazinke čistila Pazinčicu i Pazinsku jamu.

Pitali smo i je li Ministarstvo u procesu izdavanja dozvole Ecooperativi trebalo kontaktirati organe vlasti u Pazinu i Istarskoj županiji i, ako jest, zašto to nije učinilo. Podsjetili smo da je lokacija u blizini druge vodozaštitne zone, da u prostornim planovima Grada i Županije nije planirano skladištenje niti gospodarenje otpadom i da smo u Hrvatskim vodama – Vodnogospodarskoj ispostavi Rijeka saznali da na toj lokaciji samo Pazin Textiles ima vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda. U slučaju promjene korisnika objekta, djelatnosti, tehnologije proizvodnje ili pročišćavanja mora se tražiti usklađivanje ili nova vodopravna dozvola. Iz Ministarstva su odgovorili da su oni Ecooperativi, kao i drugima, izdali dozvolu za gospodarenje otpadom na temelju članka 41. Zakona o otpadu, dok zaštita voda nije u njihovoj nadležnosti. U članku 41. piše što se sve određuje dozvolom (vrsta i količina otpada, ispunjavanje propisanih uvjeta, postupak gospodarenje otpadom, lokacija), rok važenja i produžavanja i da Ministarstvo rješava zahtjeve za dozvole gospodarenja opasnim otpadom i termičku obradu otpada.

Sklopljenih ruku nisu sjedili u tvrtki Brati Ritoša, koja od početka lanjske godine umjesto u Poreču radi u Pazinu, gdje su kupili halu bivše Pazinke. Samo zid dijeli njihovo skladište stočne hrane, za koje od sredine 2007. imaju rješenje veterinarske inspekcije na pet godina, od skladišta opasnog otpada Ecooperative. Oni su u svibnju obavijestili Grad o namjeri dolaska Ecooperative u Pazin, 5. studenog prijavili su tu tvrtku državnom veterinarskom inspektoru, a prije mjesec dana županijski veterinarski inspektor sastavio je na licu mjesta zapisnik o stanju na terenu, s tim da je bio samo u skladištu tvrtke Brati Ritoša. Po informacijama direktora Adrijana Ritoše, rješenje će se morati tražiti na relaciji Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i Ministarstvo zaštite okoliša, osim ako se ne utvrdi da skladišta stočne hrane i opasnog otpada mogu normalno funkcionirati jedno pokraj drugog, što on smatra malo vjerojatnim. Ritoša kaže da namjeravaju proširiti skladište i pita se hoće li uspjeti dobiti veterinarsku dozvolu. Ističe da je njihovo skladište metar niže od onog Ecooperative i da su od Ministarstva zaštite okoliša tražili uvid u spis te tvrtke, ali odgovor nisu dobili.

Selvina Benić
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.