Koga prikazuje spomenik Vladmiru Gortanu?

U travnju 2008. još uvijek nepoznati počinitelj odnio je, ukrao je, brončano poprsje Vladimira Gortana rad pokojnog labinskog kipara Mete Čvrljka. Budući da se Gortanovom spomeniku nijem moglo ući u trag od istog je autora kasnije naručeno novo poprsje i u rujnu 2005. postavljeno na isto mjesto u Parku istarskih velikana. Budući da gipsani odljev ranijeg poprsja nije sačuvan kiparu su, kažu u Gradu Pazinu, dostavljene Gortanove fotografije prema kojima je napravio i izlio novo poprsje. Kako nakon nekoliko usmenih, a potom i pisanog pitanja odgovaraju iz Grada Pazina: “Poprsje Vladimira Gortana u Parku istarskih velikana umjetnička je kreacija i autorski rad akademskog kipara Mate Čvrljka. Prema informacijama kojima raspolažemo, umjetniku je kao informativni predložak o izgledu Vladimira Gortana poslužila fotografija Vladimira Gortana pribavljena iz muzejske zbirke Muzeja Grada Pazina, za koju se navodi da je slikana prilikom uhićenja (u Muzeju je pohranjen presnimak iz 1958.). Umjetnik je pored navedene, raspolagao i s dvije druge fotografije, fotografijom s osobne iskaznice i fotografijom u odijelu s leptir mašnom”. Međutim, osim ovih poznatih Gortanovih fotografija u medijima se nakon 2009. počela pojavljivati još jedna fotografija na kojoj je Vladimir Gortan. Ta je fotografija poluprofila doduše tehnički kvalitetnija od poznatih Gortanovih fotografija, ali to ipak nije fotografija Vladimira Gortana.

Uspoređujući staro, ukradeno poprsje koje je izliveno prema stvarnim Gortanovim fotografijama s novim koje ne prikazuje Gortana lako se mogu uočiti razlike u načinu češljanja kose, visini i obliku čela, oblika nosa, izraza lica oko ustiju, ali i u drugim detaljima. Neosporno je da je Čvrljak Gortanovo poprsje 1970-tih godina izradio prema fotografijama iz pazinskog muzeja, kombinirajući detalje s nekoliko fotografija, a da je ovo novo napravio prema nekoj drugoj fotografiji i to prema onoj na kojoj je pogrešno prepoznat Vladimir Gortan. Zašto je tomu tako, teško je odgovoriti jer Mate Čvrljak, veliki majstor portreta, nažalost više nije među nama. Budući da je doista bio vrhunski majstor portreta ne može se reći da u ovom slučaju nije “pogodio”. Naprotiv, i u ovom je slučaju ostao nenadmašan i izradio dobar portret prema fotografiji koja mu je poslužila kao predložak. Nažalost to nije fotografija Vladmira Gortana već njegova suborca Vjekoslava Ladavca, pa je umjesto poprsja Vladimira Gortana izradio poprsje Vjekoslava Ladavca. Budući da je iz Grada, unatoč nekoliko usmenih pitanja, odgovoreno tek na pismeno u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama nameće se zaključak da je u Gradu u međuvremenu možda uočena pogreška. No, iz Grada i dalje tvrde da se radi o umjetničkoj interpretaciji i kako poprsje koje se nalazi na postamentu u Parku istarskih velikana ispod kojeg je uklesano “Vladimir Gortan 1904. – 1929.” prikazuje upravo Vladimira Gortana. (Mirjan RIMANIĆ)

4 komentara na “Koga prikazuje spomenik Vladmiru Gortanu?”

 1. Anonimno napisao:

  s čin se mi bavimo… #firstworldproblems

 2. Marconi napisao:

  Čime novinar potkrepljuje ove “smjele” tvrdnje?

 3. Pele napisao:

  Priloženim fotografijama.

 4. Priče podzemlja napisao:

  U istom pazinskom Parku je na postolju s imenom Matko Brajša Rašan bista druge osobe ! To je bio pokojni pazinski politički aktivista. U vrijeme izrade on je pozirao autoru i poslije se ponosno hvalio poznanicima. Nije problem utvrditi identitet, jer je “faca” prepoznatljiva.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.