Kolegij na European week-u u Belgiji

Grupa učenika Pazinskog kolegija-klasične gimnazije Pazin s pravom javnosti boravila je od 3. do 10. ožujka u Geelu, belgijskom gradu nedaleko od Antwerpena. Razlog boravka učenika u Belgiji bio je sudjelovanje na Europskom tjednu koji je organizirala škola Sint Dimpna, a učenike su pratili ravnatelj Alejandro Castillo Jimenez, profesorica Katarina Breščić Šegota i stručna suradnica Roberta Baričević Ivić. Taj je tjedan u Geelu bio zaista europski jer su osim učenika Pazinskog kolegija sudjelovali i učenici iz Ahausa (Njemačka), Olkusza (Poljska), Pamplone (Španjolske), te iz Barija i Marsale (Italija).

Škola Sint Dimpna ima drevnu povijest iz koje izviru mnoge sličnosti s Pazinskim kolegijem. Domaćin Europskog tjedna je katolička škola osnovana u XV. stoljeću kao „Latin School“ u kojoj su se školovali svećenički kandidati i oni koji su se namjeravali obrazovati u obližnjim sveučilištima. Sint Dimpna, za razliku od drugih sličnih školskih ustanova u Flandriji, zadržala je do danas klasični obrazovni program i to u bogatoj ponudi.

Uz klasični program moguće je opredijeliti se za ekonomski, društveno-humanistički ili prirodoslovni obrazovni program. Osim toga, hrvatska je delegacija lako mogla uočiti veliku važnost učenja suvremenih jezika (engleski, njemački, francuski i španjolski jezik) koji su zastupljeni u svim spomenutim programima.

Katolički identitet, klasični obrazovni program i svijest o važnosti razvijanja komunikacijskih vještina na stranim jezicima su neke od očitih sličnosti između Sint Dimpne i Pazinskog kolegija koje su spojile, prije godinu dana, profesore jedne i druge škole u Europskom parlamentu u Strasbourgu prilikom manifestacije Euroscole, te su tada započeli prvi razgovori o mogućoj suradnji između ove dvije škole. Ta se suradnja i ostvarila ove godine početkom ožujka.

Program Europskog tjedna bio je bogat i pun aktivnosti različite vrste. Učenici sudionici u Europskom tjednu imali su priliku predstaviti povijesnu, kulturnu i geografsku baštinu vlastitog naroda te školu iz koje dolaze. U nastavnom radu s učenicima Sint Dimpne imali su priliku upoznati se, barem malo, s načinom rada belgijskog obrazovnog sustava. Organizirana su dva izleta u Antwerpen i Bruxelles u kojima su učenici razgledali znamenitosti tih gradova na jedan interaktivan način, rješavajući u mješovitim grupama zadane zadatke.

Više o tome možete saznati na http://pazinski-kolegij.hr. Nadalje, tijekom tjedna razmjene učenici svake gostujuće škole zajedno sa svojim domaćinima Belgijancima, radili su na zajedničkom projektu, koji je potom bio predstavljen na završnoj priredbi u petak na kojoj su sudjelovali svi sudionici ovog sveobuhvatnog projekta: učenici gosti i domaćini, njihovi profesori, roditelji učenika domaćina.

Prelijepo iskustvo za učenike Kolegija bio je i boravak u belgijskim obiteljima. Njihovo gostoprimstvo bilo je dirljivo i moglo bi se reći da je nadmašilo svako očekivanje. Projekt razmjene učenika sa školom Sint Dimpna nije završen s povratkom učenika Kolegija u Pazin. Završetak tog projekta bit će od 6. do 13. svibnja kada će učenici iz Geela boraviti u Istri. U Europskom tjednu Pazinskog kolegija sudjelovat će i učenici jedne srednje škole iz Kopenhagena. Biti će to tek jedan u nizu događaja kojima ćemo dostojno obilježiti proslavu 25.godišnjice postojanja naše škole koja je započela s radom kao klasična gimnazije a od 2011. uvodi i smjer jezične gimnazije.

PKKG

© iPazin.net portal 2001. - 2024.