Kolektivizam i totalitarizam uz svete knjige

Predstavljanjem rezultata sedmodnevnog rada kreativnih radionica u subotu navečer u pazinskom je Kaštelu na već tradicionalan način završen osmi festival Sedam dana stvaranja, što su ga kroz minuli tjedan u Pazinu organizirale udruge I i Veliki mali čovjek.

U završnom programu primjereno nazvanom “Upravo stvoreno” središnji je dogadaj bila praizvedba predstave “Pismena” koju su pripremili polaznici kazališne radionice pod vodstvom Šandora Slackog. Ova vrlo dojmljiva predstava, koja zaslužuje biti videna i na nekom jačem kazališnom festivalu, tematizira kolektivizam i totalitarizam kao medije i kreativnog ljudskog  suživota i potencijalnog sukoba, a krhka granica medu njima promjenjiva je i uvjetovana prije svega trendovskim tumačenjem “svetih spisa”, bez obzira radi li se o Bibliji, Kur’anu ili Kapitalu. Te su knjige bile i važni rekviziti u predstavi, i izvor najvažnijih verbalnih dijelova izvedbe, a likovi su se kroz pojedine scene transformirali od gotovo robotiziranih pripadnika kolektiva ili  sljedbeništva do individualaca čija samosvijest drugima brzo postaje opasna pa ju pošto-poto treba prigušiti pa čak otkloniti, i tako se povijest ciklički ponavlja, uvijek s drugom “svetom knjigom” kao vodiljom.

S burnim odobravanjem publike pozdravljena je i projekcija uradaka polaznika videoradionice koju su vodili članovi zagrebačke produkcijske kuće “Fade In” Željka Kovačević, Morana Komljenović i Lovro Čepelak. Maura Batarilović predstavila se kratkim kontemplativnim filmom snimljenim sa sajle zip-linea preko Pazinske jame, Ida Skoko napravila je filmski portret umjetnika Valtera Černeke, Luka Prica snimio je dokumentarac o Davorki i Lenki Šajina i njihovom odnosu prema tradicijskoj kuhinji, dok je Ozren Babahmetović anketirao Pazince i prikupljao
njihove kritike i stavove prema perspektivnosti ovog grada za život mladih. Festival je zaključen koncertom polaznika i voditelja glazbene radionice, a na samom početku završne večeri u Kući za pisce predstavljena je izložba polaznika fotografske radionice, dok je u predvorju Kaštela postavljena izložba dokumentarnih crteža i portreta Duge Bobanović, nastalih tijekom festivalskih dana.

Iz programa dva posljednja redovna festivalska dana vrijedi izdvojiti predstavljanje zagrebačkog Urban Festivala, kojeg vode Ivana Hanaček, Ana Kutleša i Marijana Rimanić. Ovaj je festival posvećen izvedbenim umjetnostima u javnim prostorima, a osim kroz prezentaciju s projekcijom radova nastalih u Zagrebu minulih godina, njegovo je gostovanje u Pazinu popraćeno
i projektom francuske umjetnice Clemence Agnez, koja je u pazinskom Kaštelu, u kvadratnoj kuli gdje je inače postavljena stalna izložba o starijoj povijesti Pazina, postavila vrlo efektnu  instalaciju od – ljudske kose.

Neobičan je bio i glazbeni performans Noela Šurana koji je pokazao kako se glazba može izvoditi s mnogim pomagalima koja nisu glazbeni instrumenti, a na njegovom “glazbenom stolu” dominirao je čajnik s mikrofonom koji se hvatao pućkanje pare kroz njegov kljun. Festival Sedam dana stvaranja u svom ovogodišnjem izdanju predstavio je nekoliko desetaka likovnih,  scenskih, kazališnih, glazbenih i filmskih umjetnika te performera svih generacija iako su prevladavali mladi, najvećim dijelom iz Istre ali i iz drugih dijelova Hrvatske te iz nekoliko drugih zemalja.

Raznovrstan i dinamičan program, uz kvalitetu druženja i zajedničkog stvaranja u isto vrijeme na istom mjestu potvrdio je kvalitetu zamisli o biti ovog festivala, opstalog u jednakoj svježini kao i tijekom prijašnjih godina unatoč kriznim uvjetima u okruženju, ali i s perspektivom, kako su najavili organizatori, prerastanja u malo veći projekt financiran iz evropskih fondova.

Glas Istre, 22. kolovoz 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.