Koliko se zvonika vidi iz Motovuna?

Prekrasan prvosvibanjski ponedjeljak privukao je veliki broj posjetitelja na tradicionalno motovunsko obilježavanje Praznika rada, koje je proteklo ponajviše u znaku sporta i rekreacije. Čak pedesetak ekipa sa svih strana Istre i šire sudjelovalo je u orijentacijskoj utrci Veli Jože, koja je osim klasičnog trčanja po trasi koju je trebalo utvrditi pomoću kompasa i karte, imala i elemente potrage za blagom. Ekipe su startale s podnožja motovunskog brijega, s Kanala i odmah morale krenuti uzbrdo te proći gotovo cijeli stari grad te uz orijentaciju rješavati i zagonetke.

Jože i Jožić

Neki su zadaci bili jednostavni, primjerice trebalo je pronaći određeno stablo i na njemu ključ za nastavak natjecanja, ali neki su bili i malo složeniji, primjerice trebalo je nabrojati i imenovati svih devet zvonika u okolici koji se za lijepog vremena vide s motovunskog brda. Ostali “ključevi” bili su grbovi, natpisi, godine, imena i ostala znamenja uklesana na drevnim motovunskim zgradama, neke je trebalo prepisati, neke prebrojati, a kako je uvjet bio da bar jedan član ekipe bude mlađi od 14 godina, ova je utrka bila i zanimljiva i napeta igra detekcije za više generacija. Od svih koji su startali, na cilj su stigle 43 ekipe. Prvo mjesto osvojila je ekipa “Bau Bau” za koju su trčali Kijara Flego i Dražen Gadžić, druga je na cilj dotrčala ekipa “Trči, Jože, trči” u sastavu Chiara Rytz i Goran Ljubić, a treća ekipa “Veli Jože bez kompasa” koju su činili Ana Tavić i Teo Sega Sumić. Kako su organizatori tražili da si timovi nadjenu ime koje bi imalo veze s Motovunom i Velim Jožom, navedimo, nevezano za plasman, i nekoliko zanimljivijih naziva ekipa: “Veli Jože bez kompasa”, “Brzi kao Andretti”, “Desant na Motovun”, “Motovunske vile”, “Moto i Vuna”, “Jože i Jožić”, i tako redom.

Off-road utrka

Dok su najmlađi sudionici motovunskih prvomajskih zbivanja trčali po motovunskom starom gradu, oni stariji natjecali su se u cjelodnevnom boćarskom turniru, a srednja generacija posjedala je u džipove te popodne i navečer vozila brzinske ispite u sklopu dvodnevne utrke Motovun off-road, još jedne motovunske prvomajske tradicije. Za sudionike sportskih natjecanja, ali i za sve posjetitelje motovunske prvomajske fešte pripremljen je tradicionalni grah, kojeg je posluživala ekipa volontera na čelu s motovunskim načelnikom Tomislavom Pahovićem.

Najbolji vozači i boćari

U off-road utrci sudjelovalo je pedesetak posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Vozači su se natjecali u više kategorija, vozeći po putnoj knjizi i brzinske ispite na poligonu u Motovunu. U kategoriji hard roadbook pobijedila posada Ivo Brgodac – Nenad Jermaniš, dok je u kategoriji soft roadbook najuspješnija bila posada Robert Prodan – Massimo Benčić. U klasi benzinaca preko 2.000 kubika najbolja je bila posada Robert Prodan – Massimo Benčić, među benzincima do 2.000 kubika pobijedila je posada Vedran Šćulac – Alex Šćulac, dok je kod dizelaša najbolja bila posada Sandi Blažević – Anej Martinović. Rekord staze na motovunskom poligonu od 1 minute i 32 sekunde postavila je posada Matej Podgornik – Matjaž Podgornik. U kategoriji juniora najbolja je bila posada Stefano Brajko – Simon Brajko, dok je među vozačicama najuspješnija bila Nikolina Krbavčić Ratoša. Naposljetku, u ukupnom poretku prvo je mjesto osvojila posada Vedran Šćulac – Alex Šćulac, drugo Matej Podgornik – Matjaž Podgornik, a treće Robert Prodan – Massimo Benčić.

U boćarskom turniru natjecalo se 12 parova, a nakon cjelodnevnog nadmetanja pobjedu je odnijela ekipa Špadići (Gregor Daris i Ivan Poropat), drugo mjesto osvojila je ekipa Livaki (Marko Levak, Dino Levak), a treće ekipa Motovuna (Mladen Terek, Edo Garbin).

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.