Kolindu izviždali u Pazinu, iz dvorane je ispratili uzvicima “Tito, Tito”

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravila je danas u Pazinu, gdje je sudjelovala na svečanoj sjenici u povodu Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške konvencije. Kolinda se u sklopu svoga govora kratko obratila i na talijanskom jeziku. U svom je govoru predsjednica pozdravila antifašiste Istre, na što je dobila velik pljesak prisutnih.

Međutim, tijekom govora spomenula je i Katoličku crkvu, odnosno njezin doprinos pripajanju Istre Hrvatskoj. Na sam spomen katoličkoga svećenstva, predsjednicu su iz publike izviždali, javlja N1.

“Crkva je iz ideoloških razloga bila izložena različitim progonima, pa i ubojstvima svećenika i vjernika. I to treba reći kao jednu od istina u cjelini povijesti toga vremena”, rekla je Kolinda.

Usprkos zvižducima Kolinda je mirno nastavila. Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, a izviždan je bio i ministar Oleg Butković.

S druge strane, govor bivšeg predsjednika Stjepana Mesića prekidan je nekoliko puta jakim pljeskom i ovacijama. Svaki put kad je izgovorio riječ “Tito”, brojna publika nastavila je za njim skandirati.

index.hr

13 komentara na “Kolindu izviždali u Pazinu, iz dvorane je ispratili uzvicima “Tito, Tito””

 1. Mata napisao:

  Treba Oluja hitno u Istri.

 2. Franjo G. napisao:

  U ime svi časnih građana Pazina očekujemo i da gradonačelnik Krulčić uputi predsjednici Kolindi, ministru Butkoviću i saborskom zastupniku Klimanu, ali i svima onima koji su se u tom trenutku zatekli u dvorani spomen doma, javnu ispriku i ogradi nas od zvižduka upućenih istarskom svećenstvu obzirom da se je događaj desio u našem gradu. Isto bi trebalo učiniti i Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo nas gradana.
  Ako Vam kojim slučajem nije jasno zašto uzmite knjigu “Moja sjećanja” autora dr. Bože Milanovića. Vrlo poučno i iskreno štivo, a tako jezgrovito i jednostavno.
  Za ovakvu provokaciju dijela sudionika svečane sjednice na spominjanje crkve i istarskog svećenstva nema nikakvog opravdanja.

 3. JednakeSanseZaSve napisao:

  Ne samo da su fućkali Kolindi već i Klimanu, ma zamislite tu drskost. Naš Tonić je zosta u sramoti. Ni ne preveć šegav, pa ne kapi ča se dogodilo.
  Nema razloga za isprike, to je sve dio demokratskog iskazivanja nezadovoljstva. Istrani su pokazali da se ne slažu s politikom koju dotična gospoda provode, a istini za volju ministru Olegu Butkoviću koji nije zašao na nepoznat teren nitko nije fućkao.

  1. Franjo G. napisao:

   JSZJ očito da si u godinama kada ti nedostaje spoznaje i mudrosti i kada ne možeš povezat pljuvanje po Plenkiju kada je u Puli nedavno spomenuo pozitivnu ulogu istarskog svećenstva u opstojnosti hrvatskog ali i drugog stanovništva na ovim prostorima kroz sva turbulentna vremena, sa spominjanjem istarskog svećenstva u kontekstu pripojenja Istre Hrvatskoj.
   Očito nemaš pojma zašto su toj istoj Kolindi pljeskali kada je spomenula antifašiste Istre, i naravno nemaš pojma tko su bili redom: J. Dobrila, B. Milanović, A.Kalac, A, Hek, Pavlišić, Jurcan, M. Bulešić pa ako hoćeš I. Bartolić, A. Bogetić, D. Nežić i I. Milovan mnogi drugi časni svećenici.
   Ovo zviždanje nije dakle bilo upereno prema aktualnoj vlasti u RH nego vrlo konkretno istarskom svećenstvu ( opetovano), bez argumenata, bez uvažavanja povijesnih činjenica, bez razumijevanja povijesnih okolnosti.
   Ovo sa demokracijom i iskazivanjem demokratskog nezadovoljstva nema veze.
   Zato stvari treba promatrati onakvima kakve jesu i zato treba isprika.

 4. Anonimno napisao:

  Sramota. Ekipa izgubljena u vremenu i prostoru, neodgojena i neupućena u povijesne činjenice. Niti je ona niti drugi govornik reka bilo ča krivo ili netočno, niti je primjereno u takvin prigodama tako reagirati čak i da je rekla nešto krivo. U pitanju je proslava na koju je pozvana kao gost. U vrijeme kad su ti isti olinjali komunjare drmali vlašću u Pazinu i okolici takvi bi završili na Golom otoku.

 5. istrausrcu napisao:

  Jubilarna proslava ovog nivoa po protokolu mora imati selekciju prisutnih. Pravo je svih struktura da budu na popisu, ali ne da se dovode galamđjije koji će provocirati. A to je bila namjerno i ciljano organizirana skupina. Grad i Županija kao domaćini snose odgovornost i to ne mogu nikakve isprike ublažiti niti obrisati.

  1. Anonimno napisao:

   Piše: ..svečanoj sjenici u povodu Dana Istarske županije i 70. obljetnice Pariške konvencije
   Domaćin je županija.

 6. Franjo G. napisao:

  U ime nas dijela građana koji smo uistinu posramljeni neutemeljenim zvižducima upućenim istarskom svećenstvu i našim gostima zahvaljujem gradonačelniku Pazina gospodinu Renatu Krulčiću na vrlo jasnoj i nedvosmislenoj ogradi od ovog sramnog čina, a koja je objavljena danas u Glasu Istre.
  Njegova je izjava s jedne strane eksplicitna, ali i vrlo odmjerena te izražava mišljenje većine građana Pazina i pazinštine.

 7. Oznojeni napisao:

  Kokošlinda je dobila što je i tražila. Zna se da je Istra oslobođena od strane partizana pod vodstvom Tita, sviđalo se to nekima ili ne. Kokošlindi je jako teško izreći riječ partizan. Zna se i da je Božo Milanović imao veliku ulogu dokazujući da Istra pripada domicilnom stanovništvu (Istrijanima). Žvižduci su bili upereni predcjednici i njenoj kradezeovskoj kliki koji uspješno vraćaju Hrvatsku u NDH. Katolička crkva sigurno nije zaslužna za slobodu Istre a žvižduci su bili upereni na današnju kat.crkvu koja se kupa u bogatstvu na račun stoke sitnog zuba a od njenih predstavnika uglavnom možemo čuti riječi mržnje pa nije ni čudna ovakva reakcija.

 8. vlfi napisao:

  u ime mene,boli me racku,za svu socijalističku bagru,sa lijevoga i desnoga političkog spektra.
  Evo jedne explicitne i vrlo odmjerene poeme:https://www.youtube.com/watch?v=UJbz-t6AKsM

  Smrt cenzuri
  ganđa narodu!

 9. Švikutić napisao:

  Tobože “pazinski zvižduci”, a niki ki je tamo švika nije iz Pazina…

  1. Lule napisao:

   I te kako su pazinjani, vidi san dosta poznatih sugrađana na snimci. Sran ih bilo!

   1. Ja napisao:

    Švikalo je samo tih 20-tak ljudi, a to su oni koji gore stoje, kod vrati za ulaz na balkon.
    Pitanje je za protokol i osiguranje, a oni su bili državni, jer su oni prije sjednice pregledali cijeli spomen dom i rasporedili tko će gdje sjediti.
    Tko je zviždačima otvorio gornja vrata, a uđu u dvoranu, kada su svi ostali ušli u dvoranui kroz donja vrata.
    Bio sam tamo, a na gledao snimke. Osim toga švikali su najprije Klimanu kada je spomeno crkvu, a onda Kolidi kad je spomenula crkvu i dodala ne doktora Milanovića, već don Milankovića.
    Pazin i Pazinci nemaju veze s time, već onaj koji je zvižajuće spodobe, koje su na isti nalin reagirali u Vodnjanu na danu općine kada je Kliman spomenuo crkvu.
    Previše slučajnosti da ni bile slučajne.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.