Kolumna Livia Dolgoša, dipl., socijalnog radnika na iPazin-u

livio_ipazin_slika.jpgCijenjeni čitatelji iPazin portala,
ovim uvodnim tekstom želio bih vam se obratiti kao budući kolumnist ovoga portala.

U suradnji s iPazin-om odlučio sam pokrenuti kolumnu, jer sam u svojoj praksi rada s ljudima uvidio da značajan broj mogućih korisnika različitih socijalnih prava i usluga, koje se ostvaruju u raznim državnim ili lokalnim tijelima, ili nisu uopće informirani ili su nedovoljno ili krivo informirani, ili zbog razno – raznih razloga, teško ostvaruju svoja zakonom zajamčena prava.

Obzirom na činjenicu da ne možemo svi znati sve, pratiti „Narodne novine“, „Službene novine“, ili različite druge pravne propise, normalno je da očekujemo da nas država ili lokalna zajednica na adekvatan i primjeran način informira o našim pravima. Nažalost, praksa pokazuje da takav način informiranja nije uvijek adekvatan i dovoljan. Jednom objavljeni članak u nekom od tiskanih medija nije dovoljan da ta informacija dođe do svih onih kojima je ta konkretna informacija potrebna, a nitko od nas ne može znati sve, biti pravnik te znati isčitati i na pravilan način protumačiti određeni zakonski propis.

Moja iskustva su većinom takva da ljudi svoja prava ostvaruju onda ako ih je već ostvario neki njihov prijatelj, susjed, poznanik i ako ih je on o tome obavijestio. Siguran sam da se nekome od vas nažalost dogodilo i to da vas je i nadležni službenik određene službe zbog razno-raznih razloga na neadekvatan način informirao ili da vam je prešutio mogućnost ostvarivanja nekih vaših prava, iako je po zakonu to dužan učiniti.

U svojoj kolumni želio bih vas na vrlo jednostavan i primjeren način informirati o funkcioniranju sustava socijalnih prava i usluga, te mogućnostima i načinima ostvarivanja vaših prava, koja su u mojoj nadležnosti, a koje reguliraju zakonski propisi što na državnoj, što na lokalnoj razini.

U svojoj kolumni pisati ću i o problematici određenih društvenih skupina, kao i nekim realnim životnim situacijama i sa njima povezanim problemima u kojima se svatko od nas u određenom životnom razdoblju može naći.

Također ću u vam pokušati približiti i onu problematiku koja je izazvana neadekvatnim funkcioniranjem određenih osoba u sustavu ili cijelog sustava u cjelini.

Duboko se nadam se da će svatko od vas vremenom pronaći neki svoj osobni interes čitajući ovu kolumnu.

Ugodno čitanje i lijepi pozdrav svima,

Livio Dolgoš,
diplomirani socijalni radnik

1 komentara na “Kolumna Livia Dolgoša, dipl., socijalnog radnika na iPazin-u”

  1. Pazinjannn napisao:

    Pohvalno svakako, samo napred.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.