Komemoracija za humanistu, dobročinitelja i domoljuba: Otkrivena spomen ploča svećeniku Zvonimiru Brumniću

Na rodnoj kući svećenika Zvonimira Brumnića u Funčićima, nedaleko Lindara, proteklog je vikenda, pred brojnim narodom, svečano otkrivena spomen ploča kojom se obilježava mjesto rođenja humanista, dobročinitelja i domoljuba rođenog 8. listopada 1912., prije gotovo 107 godina. “U svom određivanju prema društveno-političkoj stvarnosti Brumnić je uvijek bio nošen načelima kršćanske, evanđeoske poruke. U njoj je nalazio utemeljenje i opravdanje za sav svoj cjelokupan rad. U ozračju brojne obitelji, oca Antuna i majke Josipe, rođene Ladavac, molitva je hranila i održavala vjeru u Boga, od kojeg dolazi svako dobro. Molilo se iz Dobrilina molitvenika ‘Otče budi volja tvoja'”, pročitala je uvodno govor povjesničara Stipana Trogrlića, koji je bio odsutan zbog bolesti, profesorica talijanskog jezika iz Pićna Martina Lukež.

Potpisnik odluka o priključenju Istre Hrvatskoj

U govoru je podsjetila da je Brumnić završio pučku četverogodišnju školu u Bazgaljima, otkud odlazi u koparsko malo sjemenište gdje se othrvao pritiscima talijanizacije, štoviše, učvršćuje nacionalnu svijest bez odbacivanja drugih. Godine 1930. upisuje teologiju na Bogoslovnom sjemeništu u Gorici gdje diplomira 1934. godine, dok je zaređen 30. lipnja 1935. nakon čega je postavljen za prefekta u koparskom Sjemeništu kao prvi Hrvat na toj dužnosti. Za župnika u Zrenju imenovan je 1938., a od 1940. do 1946. župnik je u Tinjanu.

– Narod ga je “veoma volio zbog njegove dobrote i žara”. Znajući za jasnu antifašističku i nacionalnu orijentaciju istarskog “slavenskog” (hrvatskog i slovenskog), Ljubo Drndić jedan od organizatora ustanka u Istri, u proljeće 1942. sastao se s tinjanskim župnikom. Zanimalo ga je na koje istarske hrvatske svećenike može računati u organiziranju Narodnooslobodilačkog pokreta u Istri, pročitala je Lukež Trogrlićeve riječi napomenuvši da sve to nije omelo partizansko vodstvo da ga dvije godine kasnije optuži za izdaju. Stoga se Brumnić seli u Bazovicu kraj Trsta, da bi se već 1946. vratio u Istru za što je garancije njegove sigurnosti od vlasti tražio svećenik Božo Milanović. Od 1946. do 1949. na službi je u Gologorici i Krbunama, kada preuzima župe Oprtalj i Zrenj. Od 1974. do kraja života 18. veljače 1999. župnik je u Lovrečici. Spomenimo i da je u trenutku sveopćeg ustanak u rujnu 1943. sudjelovao na zasjedanju istarskog sabora u Pazinu 25. i 26. rujna 1943. na kojem su potvrđene odluke Narodnooslobodilačkog odbora za Istru od 13. rujna 1943. o priključenju Istre Hrvatskoj. U diplomatskim aktivnostima za priključenje Istre Jugoslaviji Brumnić je jedan od potpisnika Memoranduma istarskog svećenstva Međusavezničkoj komisiji u kojem je tražio priključenje Istre Jugoslaviji.

Knjiga o Brumniću “Život za druge”

– Religija je poticaj, impuls svake kreposti kršćanske i ljudske u povijesti i sadašnjosti. Ona je bila i jest dobra majka od kolijevke do groba. Ona nije alijenacija nego ohrabrenje za svaku dobru naprednu ideju na tom svijetu, riječi su Zvonimira Brumnića koje je završno pročitala Lukež.

Gračaški općinski načelnik Ivan Mijandrušić podsjetio je prisutne da je ideju o postavljanju spomen-ploče pokrenuo dugogodišnji novinar Radio Vatikana u mirovini Aldo Sinković iz Gračišća. Zahvalio se Kamen Pazinu na donaciji ploče, a spomenuo je i da je popravljeno krovište rodne kuće.

Organizator događanja, Aldo Sinković, pozdravio je predstavnika potomka obitelji Brumnić u selu Funčići Darka Brumnića, kojem je darovao knjižicu o svećeniku Zvonimiru Brumniću “Život za druge” (koju ćemo posebno predstaviti u idućem članku), a u ime predstavnika u Zagreb preseljenog ogranka obitelji prisutne je pozdravio Željko Brumnić. Prisutne je također pozdravio svećenik u miru Lino Rakar. U stankama između govora događaj su upotpunili lindarski glazbenik Noel Šuran i glazbenici Nikola i Snježana Lovrinić.

Glavni trenutak događaja bio je kada su biskup u miru Ivan Milovan zajedno s lindarskim župnikom Maksimilijanom Ferlinom i župnim vikarom Filipom Celentom skinuli veo sa nove spomen ploče što su prisutni popratili pljeskom. Uslijedio je domjenak za prisutne u režiji obitelji Brumnić iz Funčića. (Anđelo DAGOSTIN)

https://www.glasistre.hr/pula/komemoracija-za-humanistu-dobrocinitelja-i-domoljubaotkrivena-spomen-ploca-sveceniku-zvonimiru-brumnicu-581577

2 komentara na “Komemoracija za humanistu, dobročinitelja i domoljuba: Otkrivena spomen ploča svećeniku Zvonimiru Brumniću”

  1. ca_je_sigurno_je_sigurno napisao:

    veliki podnaslov da je čovjek potpisnik odluka o priključenju istre hrvatskoj, a u suštini je potpisao neki dopis lijepih želja.

    1. ppp napisao:

      da, jer se te odluke, kao, nisu provele… Smartass

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.