Konačno bukobrani

264989.jpgSlikovito istarsko selo Mečari kraj Pazina, nad koje se prije trinaest godina nadvio istoimeni vijadukt, konačno je dobilo bukobrane koji bi ga odsad trebali štititi od zvuka prolazećih vozila, ali i ispušnih plinova s Istarskog ipsilona.

– Premda nisu bili predviđeni projektima udovoljili smo zahtjevima mještana, kaže nam glasnogovornica Bina-Istre Tea Balde dodavši da su bukobrani visine dva metra postavljeni u dužini od 141 metra za što je utrošeno oko 500 tisuća kuna. – Kuće su smještene ispod razine vijadukta pa viši bukobrani ne bi imali svrhe, kazala je napomenuvši da će se u drugoj fazi smanjivanja buke sanirati spojevi dijelova vijadukta koji stvaraju najveću buku.

– Bolje je, ali nije baš onako kako bi trebalo biti, kaže nam mještanka Anica Velan, prva na udaru buke i smrada, s kojom smo i prije godinu dana razgovarali o problemu. Zadovoljna je značajnim smanjenjem razine ispušnih plinova zbog kojih dosad nije mogla otvarati prozore na sjevernoj strani kuće. Bučni zvukovi koje stvaraju brojna vozila prolazeći vijaduktom također su zatomljeni, ali samo dok prolaze kroz zaštićeni pojas bukobrana u dužini od 141 metra. Čim vozila izađu iz toga pojasa, a vijadukt je dug 360 metara, buka se ponovo javlja, doduše, udaljena.

– Ne smijemo sada biti nezadovoljni, zaključuje ipak gospođa Velan iako smatra da su projektanti trebali doći u selo gdje bi u praksi vidjeli da je bukobrane trebalo produžiti prema južnom dijelu vijadukta. Također žali što su umjesto prozirnih plastičnih bukobrana kakvi se nalaze primjerice na riječkoj zaobilaznici postavljeni drveni koji zatvaraju vizuru prema Pazinu.

www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.