Konačno, pravi Dani Julesa Vernea

Pljesak i ovacije nakon uprizorenja spektakularnog bijega Mathiasa Sandorfa iz tamnice pazinskog Kaštela kojima je publika zasluženo nagradila aktere inscenacije mogu se u potpunosti uputiti čitavim Danima Julesa Vernea koji su, konačno, pokazali svoje pravo lice.

Neobične nove atrakcije uz već godinama iskušane sadržaje koje čine okosnicu manifestacije očarale su brojne posjetitelje ovogodišnje unapređene verzije Dana Julesa Vernea koji su pokazali da Pazin ima svoga konja za (turističku) trku.

Punim pogotkom pokazala se adrenalinska atrakcija Zip-line kojom su posjetitelji hrabrijeg srca okačeni o čelično uže mogli preletjeti Pazinsku jamu. Lansirani iz klisure podno hotela “Lovac” brzinom koja je dosezala pedeset kilometara na sat stizali su u desetak sekundi do Kuće za pisce gdje su ih uz radoznalu svjetinu dočekivali spretni članovi novoosnovanog Kluba ekstremnih sportova iz Pazina.

Osim perspektive Pazinske jame koja je vidljiva samo pazinskim golubovima koji je nastanjuju paket Voyages extraordinaires (neobična putovanja) nudio je uobičajenu šetnju poučno-pješačkom stazom, ali i speleološki silazak u samo podzemlje Pazinske jame odnosno posjet podzemnom jezeru koji se nalazi u utrobi samog grada (Put u središte Zemlje).

Nakon izlaska iz ponora Pazinske jame posjetitelji su se mogli ponovo vinuti u zrak i to balonom. Održana je i zanimljiva avanturistička utrka “Put oko Pazina u 80 minuta” u kojoj je pobijedio tandem Paulo Rigo i Petar Vuković kojima je trebalo tek nešto više od 52 minute za prelazak zaguljene trase od Starog trga do Zarečkog krova. Drugi su bili Aleš Hrvatin i Raul Vozila, a treći Maxi Jerman i Aleš Nežić, a mi smo slučajno popričali s dvojcem iz Izraela koji su se neplanirano priključili utrci.

– Bila je to čudesna utrka, drago nam je da smo je iskušali, kaže Gonen Arusi iz izraelskog Kibutz Beerija te dodaje da ga je posebice oduševila topla dobrodošlica domaćina zbog kojeg se u Pazinu osjećaju kao kod kuće. Komplimente ne štedi ni Or Edelman iz Tel Aviva koji kaže da u obilasku Hrvatske preferiraju autentična mjesta u kojima nema turističke vreve, a pošto su fanovi Julesa Vernea u Pazinu im se dogodio “perfect match”.

Tijekom predvečerja i večeri stari dio grada vremeplovom se vratio u 1867., godinu u kojoj se održava radnja Verneovog romana inspiriranog Pazinom “Mathias Sandorf”, te su se na promenadi mogle vidjeti dame u krinolinama, kicoši s cilindrima, oficiri i vojnici, seljaci, trgovci i putujućih svirači.

Služila su se tipična jela kao što je maneštra s bobići ili kupus i palenta sa šugom, a gosti festivala su na desetak tipiziranih štandova mogli razgledati ili kupiti neki od autohtonih istarskih proizvoda ili suvenira.

Ipak, najveću pozornost izazvalo je uprizorenje ulomaka knjige koja se zajedno s masom kretala od Trga slobode do Kaštela gdje je upriličeno suđenje likovima iz romana da bi se kasnije sve okončalo spektakularnim bijegom čime je dosegnut vrhunac večeri.

U međuvremenu je mladi pazinski etno bend Veja održao odličan koncert u dvorištu Kaštela, dok je na Starom trgu širokim odabirom glazbenih želja publiku uveseljavao porečki Le monde. U Kaštelu je također predstavljena intrigantna fotoreportaža Zvonimira Blaževića s puta u pazinsko podzemlje, kao i šarolik performans umjetnika iz talijanske kulturnoumjetničke udruge Federico II. Eventi, dok je posljednja bila noćna avantura – Lov na skriveno blago.

Spomenimo i banket za uzvanike u rotondi Kaštela pod imenom “Velika proslava pobjede pravde” na kojem je prezentirana nova pazinska gastronomska ponuda: pohani i kuhani puževi kakvi žive u Pazinskoj jami, carpaccio od pačjih prsa, kao i pašteta od (pazinskih!) golubova. Jela je spravila kuharska ekipa konobe Vinje koja će neobična jela ubuduće nuditi gostima.

glasistre.hr

3 komentara na “Konačno, pravi Dani Julesa Vernea”

  1. koka napisao:

    jedino ne piše koliko ljudi je bilo i koliko nas je to koštalo

  2. koko napisao:

    koštalo nas je jako puno truda, entuzijazma i volonterskih sati i jako malo para u odnosu na ono koliko bi ih dugorocno trebalo donijet

  3. AP napisao:

    koliko je tebe koštalo?

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.