Koncertni nastavak Lupačije uz Folklorno društvo Pazin

Koncert FD PazinDajući naglasak na nastup svojih gostiju iz Garešnice i Galižane, Folklorno društva Pazin sinoć je svojim sugrađanima priredilo kvalitetan folklorni događaj predstavljajući pjesme, plesove i običaje iz Istre i zapadne Slavonije.

Koncert je, već tradicionalno, otvorila dječja sekcija, koja svake godine broji sve više članova. Najmlađi su kroz igru izveli plesove Sette passi, kojega su si sami otpjevali, bez glazbene pratnje, te Rašpu, uz  pratnju gunjaca: Davora Zovića na bajsu te Dubravka Rabara i Simona Ivetića na harmonikama.

“Đe si diko, porosio rojte” prva je koreografija s kojom su nastupili gosti Folklorni ansambl “Zdenac” iz Garešnice, ansambl koji je svojim nastupom opravdao titulu najboljeg koreografiranog ansambla. Pjevačka skupina “Međuvođe” iz istog ansambla otpjevala je, uz glazbenu pratnju obitelji Martinić, još dvije pjesme.

Folklorno društvo zajednice Talijana “Armando Capolicchio” iz Galižane po prvi smo put imali prilike vidjeti u Pazinu. Sjajnim izvedbama pjesama “A la longa”, “A la pera”, te plesova “El valser” i “La forlana” bili su popraćeni instrumentima le pive i el simbolo.

Domaćini, Folklorno društvo Pazin, nastupili su na sredini programa. Da ne njeguju samo tradiciju Istre i Hrvatske, nego i šire, pokazala je vokalna skupina Sopelice, po prvi puta obogaćena s dva muška člana, Dubravkom Rabarom i njihovim voditeljem Markom Pernićem, otpjevavši Ukrajinsku narodnu božičnu pjesmu “Oj, po mostu”. Od plesova, sinoć smo mogli vidjeti Staru polku, Dolenjski valcer i Promjenu, uz pratnju druge postave gunjaca u sastavu Željko Farkaš na bajsu, Marko Pernić na violini, te Guido Fabris i Dubravko Rabar na harmonikama. Za kraj domaćeg bloka Velu polku su na roženicama odsvirali Vanja Marić i Katarina Bertoša.

Trio Martinić (otac, majka i sin) otvorili su posljednji blok gostiju iz Garešnice pjesmom “Šokački divani”, nakon čega je uslijedila koreografija iz Podravine “Sad se vidi, sad se zna”.

Za kraj koncerta mnogobrojni su domaćini otplesali najpoznatiji istarski ples balun, te su se zahvalili gostima, uručivši njihovim predstavnicima prigodne poklone. Pazinski Gradonačelnik Renato Krulčić zahvalio se publici i pohvalio rad Društva istaknuvši da su najbrojnija, a vjerojatno i najbolja takva udruga u gradu.

Iako je božićno novogodišnji koncert jedan od vrlo rijetkih događanja folklornog karaktera (izuzev koncerta u 5. mjesecu, u spomen pokojnim voditeljima Jasenki Štefanić i Cvetku Benaziću, te TradInEtno festivala), posjećenost je sinoć bila vrlo loša. Velika dvorana spomen doma bila je napola prazna, te je bilo dvjestotinjak ili manje posjetitelja.

Fotke s koncerta pogledajte ovdje.

MP / iPazin.net

2 komentara na “Koncertni nastavak Lupačije uz Folklorno društvo Pazin”

  1. ppp napisao:

    Bilo je lijepo za ljubitelje tradicije i narodnog plesa i pjesme. Iako nisam veliki ljubitelj navedenog. jednom godišnje volim pogledati i poslušati.
    Bude mi žao folkloraša kako se trude oko svega – programa, uređenja bine, gostiju…pa i novih prostorija… a svake godine im dođe manje ljudi na koncert..;(((
    Zato bravo naši folkloraši!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.