Konferencija za medije na temu obilježavanja 140 godina istarske željeznice

Dana 9. rujna 2016. godine održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljeno obilježavanje 140 godina istarske željeznice. Konferenciji su nazočili gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, predstavnik Sindikata željezničara Hrvatske Lari Tošić i glavni tehnolog prometnog sektora Zapad u HŽ Infrastrukturi Sanjin Debeljuh koji je ujedno i koordinator Organizacijskog odbora.

O obljetnici

Dana 20. rujna 2016. godine navršava se 140 godina otkako su puštene u promet pruge Divača – državna granica – Buzet – Pula i Kanfanar – Rovinj, koja je šezdesetih godina prošloga stoljeća zatvorena za promet. To su pruge koje su Istri donijele svekoliki gospodarski i društveni napredak, a koje su razvojem cestovnoga prometa i u novim okolnostima izgubile na značenju koje su nekad imale. Mnogobrojnim stanovnicima, a napose aktivnim i umirovljenim željezničarima, istarske željeznice još uvijek život znače. Neke popratne manifestacije vezane uz jubilej započele su prošle godine, kao što je otvorenje muzejske željezničarske zbirke u kolodvoru u Pazinu te nastup članova udruge „Vlakoljupci“ iz Pazina na pazinskome Retro Festivalu u siječnju 2016. Velika obljetnica već je jednom obilježena u Divači u Republici Sloveniji, kao početnome kolodvoru te pruge, i to 1. lipnja 2016. U organizaciju događaja na slovenskoj strani bilo je uključeno više institucija: Slovenske željeznice, Slovenski željeznički muzej, Park Škocjanske jame, Znanstveno-istraživački centar Sveučilišta u Primorskoj, Slovenska kinoteka, Muzej slovenskog filmskog glumišta, lokalne udruge, škole i dr. Potporu svečanosti obilježavanja tog važnog datuma dali su gradovi Buzet, Pazin i Pula, kao gradovi kroz koje prolazi pruga.

Proslava u Pazinu

Na inicijativu podružnice Sindikata željezničara Hrvatske u Puli i umirovljenih željezničara okupljenih u udruzi „Vlakoljupci“ HŽ Infrastruktura pridružila se organizaciji proslave te vrlo važne obljetnice u Pazinu, na sam dan obljetnice, 20. rujna 2016. Kao sponzori, suorganizatori i pokrovitelji pridružili su se Istarska županija, gradovi Pula, Pazin i Buzet te mnogobrojne organizacije. Proslava će biti jednostavna i po svemu lokalna – zato su i nazivi pojedinih dijelova događaja lokalni.

Program proslave u utorak 20. rujna 2016. u kolodvoru

9.00 Okupljanje u kolodvorurazgled željezničarske muzejske zbirke

9.45 Svečani doček slovenske makine – dolazak vlaka 1274 iz Divače, pozdravni govori

10.30 Odlazak dijela gostiju na izlet u okolicu Pazina

11.00 Okrugli stol Štriko naša draga – predviđeno pedesetak ljudi

15.00 Fešta na štacijonu va Pazine razgled željezničarske muzejske zbirke, glazbeni program, druženje uz pažul

19.03 Ispraćaj slovenske makine – odlazak sezonskoga vlaka 1275 prema Divači

 

Okrugli stol: Štirko naša draga

Ističemo središnji događaj – okrugli stol koji će se održati u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu od 11.00 do 12.30 sati. O 140 godina istarskih željeznica govorit će umirovljeni željezničar Ivan Brajković, o turističkoj revitalizaciji pruge Kanfanar – Rovinj mladi istarski prometnik i diplomant Veleučilišta u Rijeci Ivan Buždon, a o istarskim željeznicama danas govorit će direktor Regionalne jedinice Zapad HŽ Infrastrukture Hrvoje Kostelić. Na okruglome stolu sudionici će moći izraziti svoja mišljenja, koja ćemo prikupiti u zajedničke zaključke.

Cilj obilježavanja

Cilj obilježavanja obljetnice u Divači (lipanj 2016.) i Pazinu (rujan 2016.) jest zajednički: podsjećanje ukupne javnosti na značenje željeznice i poticanje na veće korištenje željeznice u Istri. Izgradnja pruge bila je važan iskorak u razvoju infrastrukture i pratećih objekata u istarskim krajevima. Tzv. južna željeznica od otvaranja je bila jedno od najvećih arhitektonsko-tehničkih postignuća na ovim prostorima i nijedan sličan pothvat prije, a vjerojatno poslije, nije izvršio toliko istaknut utjecaj na kraj u gospodarskom, kulturnom i vizualnom smislu. To je jedan važan primjer kako je dolazak željeznice utjecao na kulturni, gospodarski, tehnički i socijalni napredak dotada siromašnih krajeva središnje Istre. Također, ovim događanjima promiče se svijesti o važnosti navedene pruge za hrvatski ali i slovenski teritorij kroz koji ta pruga prolazi, značenje za bolju regionalnu povezanost, korištenje EU-ovih fondova za zajedničke projekte vezane uz željeznicu i turizam te ishodišna točka za početak nove međudržavne suradnje na unapređenju i modernizaciji tog važnog prometnog pravca.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.