Konferencija za medije GI “Naš potok”- Zagađenje Pazinčice

2Građanska inicijativa „Naš Potok“ je prije tjedan dana putem informacija od roditelja djece upisanih u školu plivanja koju Gradsko društvo Crvenog križa Pazin provodi u sklopu hvalevrijednog projekta “Sigurnost na vodi”, doznala da se zbog loših rezultata analize vode koji su pokazali da voda na Pazinčici nije pogodna za kupanje, školu premješta u Poreč.

Nakon što smo od pazinskog Crvenog križa zatražili da javnosti objave tu potencijalnu opasnost za kupače ili da nam proslijede rezultate analize, uputili su nas na Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Obavijestili smo Grad Pazin i zatražili da reagiraju kod Crvenog križa kako bi se ta informacija objavila javno. Zavod je još 30.06.2014. dostavio analizu vode Gradskom društvu Crvenog križa Pazin, pa smatramo da je izrazito neodgovorno što se čekalo do 03.07.2014. konferenciju za medije gradonačelnika Renata Krulčića da se ta važna informacija za brojne kupače, većinom djecu, objavi javnosti usputno uz redovnu konferenciju.

Kako javnost na ovaj način nije dobila dovoljno pravih informacija počele su kružiti glasine kako je uzrok zagađenja stajski gnoj s neke od farmi, zatim pranje cisterni za gnojnicu ili cisterni za prijevoz fekalija, pražnjenja septičkih jame i slično.

Moguće je da je i u prošlosti bilo takvih propuštanja fekalija u potok. No, osim što se kvaliteta vode ne testira redovito, prije smo od Cerovlja do Ivoli imali prirodni potok, prepun biljki kao što su šaš, draća, hrast, koje su bile prirodni filter za vodu. Od kada su Hrvatske vode kanalizirale taj dio potoka, i usput posjekli SVU vegetaciju uz potok, vodu nema više što filtrirati i sada prljava voda sada dolazi nizvodno.

Što se tiče samog zagađenja, lokacija na kojoj je vršeno mjerenje vjerojatno nije jedina za koju smatramo da je zagađena fekalijama. Nedavno smo se uživo imali priliku sami uvjeriti u istjecanje fekalija nekoliko stotina metara nizvodno od Pazinskog krova u dio Pazinčice koji je u području zaštićenog krajolika i vodozaštitne zone.

Kako bi javnost konačno dobila potpunu informaciju, tražimo od Grada Pazina i Općine Cerovlje da:

– putem nadležnih službi i inspekcija hitno nađu uzroke zagađenja,
– putem stručnjaka (epidemiologa, liječnika, veterinara) daju informaciju koje su moguće posljedice kupanja u takvoj zagađenoj vodi s obziroma da su se brojni ljudi kupali prije objave rezultata analize vode,
– ubuduće redovito, pogotovo u sezoni kupanja, testiraju kvalitetu vode kako same provjere ne bi ovisile o pojedinačnim projektima udruga
– testiranje vrše na više lokacija u cijelom toku Pazinčice kako bi se lakše i preciznije otkrivali uzročnici zagađenja
– rezultate isto tako redovito objavljuju na web stranicama Grada i Općine
– o svemu ovome obavijeste Radni tim za zaštitu i uređenje vodotoka Pazinčice kako bi se izbjegli šumovi u komunikaciji

Građanska inicijativa “Naš potok”

2 komentara na “Konferencija za medije GI “Naš potok”- Zagađenje Pazinčice”

  1. YouSluga napisao:

    mogli bi se nadlezni za kanalizaciju ugledati na znalca i odigrati koji pipe dreams pa ne bi bilo ovakvih propusta… http://www.freeonlinegames.com/game/pipe-mania

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.