Konoba Jelenić: Gobica – kraljica u šumi i na pjatu

Zaželite li se mirisa, a još više okusa onih pravih, divljih gljiva u kombinaciji s domaćom tjesteninom, kobasicama, fritajom, u juhi… znalci će vas uputiti u konobu Jelenić u srcu Istre, na staroj cesti Pazin – Žminj.

Ove godine obitelj Jelenić odlučila se u ponudu uvrstiti jednu novost: kompletan meni baziran na različitim vrstama gljiva ili kako ih rado ovdje zovu – gobic iz okolnih istarskih šuma. U njega su svoje znanje i iskustva utkali Boris Pucić, vrsni gljivar iz Žagrići kraj Žminja, glavni i odgovorni kada je riječ o sakupljanju gobic i preporuci recepata, te Adriano Jelenić, chef iz čije kuhinje izlaze mirisni gljivarski sljedovi.

– Sezona gljiva traje stalno. Kad je godina dobra udarno je u rujnu i listopadu, ali kad poznaješ gljive, možeš ih sakupljati gotovo cilo lito. Treba znati što u koje doba godine brati, na jesen trubače, rujnice, vrganje, kad malo zahladi martinčice. Gljiva ima u listopadnim šumama ispod hrasta, graba, bukve i u borovim šumama, ali su one iz listopadnih šuma kvalitetnije. Što je drvo kvalitetnije, to je vrganj bolji. Dobar je i borov vrganj, ali nije tako kvalitetan kao hajdinski koji raste u listopadnim šumama tu u Istri, priča Pucić, gljivar koji poznaje stotinjak vrsta gljiva. Ljubav prema gljivarstvu gaji još iz djetinjstva.

Od nekoliko desetaka različitih sljedova imali smo prilike isprobati jaku toplu juhu od vrganja, pravi lijek za zagrijavanje u hladne zimske večeri, te juhu od pomidora s miješanim kiselim gljivama. Gurmani će teško odoljeti domaćim lazanjama s crnim trubačama ili pak pljukancima s mješavinom od nekoliko vrsta gljiva. Za njima lijepo “legne” i kombinacija domaćih kobasica s kiselim gljivama. Sezona je martinčica, koje uvaljane u brašno i frigane, na izgled podsjećaju na kalamare, a punoćom okusa predstavljaju zamjenu dostojnu mesnih specijaliteta.

– Oni koji možda nisu toliko u gljivarstvu najčešće poznaju uglavnom vrganje i lisičarke, ali ima još puno gljiva koje mogu biti izvrsni specijaliteti. Odaziv gostiju je dobar, a naravno slušamo i njihove sugestije i prilagođavamo se potražnji, veli Jelenić.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.