Koordinacija istarskih načelnika i gradonačelnika

Istarski župan Ivan Jakočić na današnjem je sastanku koordinacije istarskih načelnika i gradonačelnika ustvrdio kako i u teškim recesijskim vremenima Istra ima svoje prednosti, t.j. veliko iskustvo u povlačenju novca iz predpristupnih fondova EU-a.

“Novca će biti sve više, no valja na vrijeme pripremiti projekte koji se tako mogu financirati. Zasučimo rukave i pripremimo projekte za financiranje iz fondova EU-a. Lako za ideju, trebamo nam građevna dozvola, jer bez toga nema novca”, kazao je Jakovčić.

Dodao je kako je do sada iz predpristupnih fondova Europske unije sufinancirano 106 projekata. Po njegovim riječima Istarskoj županiji to je donijelo 20 milijuna eura, no toliko bi se, nakon ulaska u EU iz strukturnih fondova u Istru moglo preusmjeriti na godinu.

Županijski će stručni tim, najavljuje Jakovčić, pomagati općine i gradove u pripremi dokumenata i stvaranju uvjeta za kandidiranje projekata. Stoga je pozvao sve načelnike i gradonačelnike da u tom poslu budu jedinstveni.

“Razvoj Istre velikim dijelom ovisi o novcima iz europskih fondova, a više od 200 milijuna eura nudi se iz programa jadranske prekogranične suradnje”, kazao je župan, dodavši kako bi se gradovi i općine u središnjoj Istri mogli najviše okoristiti natječajem iz programa IPA za poboljšanje razvoja ruralne infrastrukture. Natječaj za dodjelu sedam milijuna kuna očekuje se do kraja ove godine.

U međuvremenu, kako se danas čulo, i u županiji će se na sve načine rješavati kroničan nedostatak novca. Stoga se na današnjoj koordinaciji od gradova i općina tražilo 1,800.000 kuna za sustav hitne medicinske pomoći.

Naime, svaki tim hitne medicinske pomoći u Istri stoji gotovo 600 tisuća kuna na godinu, a po podatcima Anđele Počekaj, ravnateljice Istarskih domova zdravlja, u odnosu na ono što financira HZZO, nedostaje 1,8 milijuna na godinu pa pomažu gradovi da se održi sustav.

Hina

1 komentara na “Koordinacija istarskih načelnika i gradonačelnika”

  1. otporstokositnogzuba napisao:

    da nisu krali od javnih poduzeća (IVS Butonika, Jakovčić potpisao) i davali privatnim mešetarima nekretnina koji su propali (Glas Istre) možda bi nam za ovu javnu namjenu mogli ona posudit novce

    http://ipress.hr/istra/jakovcic-potpisao-pozajmicu-glasu-istre-zmak-nije-nista-znao-a-za-sve-je-kriv-bazon-9950.html

    http://ipress.hr/images/PDF/RjesenjeGlasIstre.pdf

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.