Korak bliže ka spajanju Crkava

VatikanMeđunarodni odbor za teološki dijalog između katoličke i pravoslavnih crkvi formiran je 1980. godine, no neslaganja su dovela do obustave njegova rada tijekom šest godina, a sastanci su nastavljeni 2005.
Vatikanski ured za javnost objavio je jučer dokument usvojen na plenarnoj skupštini Međunarodnog odbora za teološki dijalog između Katoličke i Pravoslavne crkve, održanoj u listopadu u Ravenni.


– Važan događaj je da su pravoslavne crkve prvi put rekle da postoji univerzalna razina Crkve i da postoji primat, odnosno da je, prema praksi stare Crkve, rimski biskup na prvom mjestu, kaže kardinal Walter Kasper, koji je s Pargamskim metropolitom Ioannisom predsjedavao tom skupštinom. “No, nismo raspravljali o nadležnostima rimskog biskupa (pape)«, ističe Kasper i dodaje da dokument predstavlja “skromni prvi korak i kao takav budi nadu, ali ne treba precjenjivati njegovu važnost«.
Katoličko-pravoslavni teološki panel za dijalog na svojoj je posljednjoj sjednici u listopadu raspravljao i o pitanjima crkvenog zajedništva, konciliarnosti i autoriteta Crkve. Proučavanje ovih tema počelo je na prethodnoj sjednici katoličkih i pravoslavnih svećenika i teologa u Beogradu prošle godine, a nacrt te studije elaboriran je još 1990. godine na njihovu sastanku u Moskvi. Na ovogodišnjem sastanku u Ravenni proučavanje tih pitanja je zaključeno i potvrđen je zajednički dokument koji, kako navodi Vatikanski ured za javnost, “daje solidne temelje za budući rad ovog odbora«, dok su mediji u više zemalja zaključili da su dane važne smjernice na putu prema sjedinjenju kršćanskih crkava.
Ovo je bila deseta plenarna skupština Odbora formiranog 1980. godine. Neslaganja su dovela do obustave njegova rada tijekom šest godina, a sastanci su nastavljeni 2005.

Papa Benedikt XVI. kazao je u rujnu da “ekumenska suradnja na akademskom polju pridonosi daljnjim nastojanjima prema željenom zajedništvu među kršćanima“. Usvojeno je da je rimski biskup bio prvi u poretku pet patrijarha (rimskog, konstantinopolskog, aleksandrijskog, jeruzalemskog, antioskog), no nema suglasnosti u pogledu njegovih nadležnosti u prvom mileniju ujedinjene univerzalne Crkve, kaže katolički sudionik sastanka, profesor kanonskog prava Dimitri Salachas. Iduća sjednica Međunarodnog odbora za teološki dijalog bit će posvećena ulozi rimskog biskupa u zajedništvu Crkve u prvom mileniju, a gdje i kada će se održati nije još utvrđeno.

Sedmodnevni sastanak Odbora u listopadu bio je obilježen povlačenjem predstavnika Moskovskog patrijarhata, pravoslavnog biskupa za Beč i Austriju Hilariona Alfejeva, u znak prosvjeda zbog nazočnosti predstavnika Estonske apostolske crkve koju Moskovski patrijarhat ne priznaje. Ostaje pitanje hoće li Moskovski patrijarhat priznati odluke Odbora donesene u odsutnosti njegova predstavnika. S vatikanske strane priznaju da tenzije unutar Pravoslavne crkve mogu imati utjecaja na dijalog između katolika i pravoslavaca.

No odnosi Vatikana i Moskovskog patrijarhata u ovom su razdoblju dosta stabilni, napominje komentatorica za vjerska pitanja agencije Interfax Elena Zhosul. U prošlosti, pogotovo za vrijeme postojanja SSSR-a, njihovi su diplomatski odnosi bili suzdržani i hladni, dok danas oni daju zajedničke izjave o potrebi suprotstavljanja sekularnom liberalizmu u Europi. U povodu objave najnovijeg dokumenta Odbora, francuski Le Monde primjećuje da dvije crkve, nakon rascjepa 1054. godine, sada »malim koracima napreduju u teološkom dijalogu«. Premda je postignuta suglasnost oko jedne bitne točke, list dodaje da je potpuna suglasnost među crkvama još daleko. Među njima postoje i drugi sporovi. Pravoslavne crkve zamjeraju katoličkoj »prozelitizam« (nastojanja da preobrate pripadnike drugih vjera) te njenu potporu unijatima (koji imaju pravoslavne rituale, ali priznaju autoritet pape). Konačno, Le Monde ukazuje na nepostojanje izravnog kontakta između pape i moskovskog patrijarha.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.