Korištenje asistivne tehnologije u Osnovnoj školi

Učenici s teškoćama u razvoju koja se školuje u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazina bilo je potrebno osigurati didaktičku opremu. Škola je u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju Veruda osigurala potporu za ostvarivanje maksimalnog razvoja učenice i zatražila donacije privatnih poduzetnika koji su se u vrlo kratkom roku odazvali. Tvrtke i.Vem d.o.o. Pula, Gastro – Tim d.o.o, KOPLAST d.o.o., EKO SERVIS Matić, CAPITOLO d.o.o. POREČ i Reginex d.o.o. svojim donacijama su omogućili kupnju specijalizirane tipkovnice kako bi učenici osigurali potporu za lakše usvajanje nastavnih sadržaja. Učenica je do sada koristila računalo samo za čitanje.

U Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula djeluje prvi hrvatski kabinet za asistivnu tehnologiju koji već dugi niz godina pomaže djeci sa posebnim potrebama u rehabilitaciji putem različitih instrumenata i tehnika. Svaki korisnik prolazi kroz pomnu procjenu mogućnosti i potreba kako bi se pronašao što adekvatniji instrument koji će djetetu pružiti podršku i nadomjestiti onu funkciju koja nedostaje kao posljedica narušenog zdravlja ili stanja. Danas je asistivna tehnologija znanost koja ide u korak s vremenom u kojem živimo pa tako nudi zaista bogatu paletu različitih instrumenata i tehnika, no ponekad, kao u ovom slučaju naše djevojčice N.N., nema gotovih rješenja. Morali smo kombinirati već dobro uhodani postojeći element sa notom inovacije a koji proizlazi iz stvarnih potreba naše korisnice za asistivnim pisanjem.

Kada se dijete zbog motoričkih ili drugih pridruženih poteškoća ne može opismeniti klasičnim grafomotornim putem, pristupa se tzv. facilitiranom pisanju uz pomoć sofisticiranih instrumenata. To mogu biti različite prilagođene tipkovnice, senzori i emulatori. Naša korisnica, N.N., koristi reduciranu tipkovnicu sa glasovnim feedback-om, uz zaštitnu rešetku koje onemogućava nehotičan odabir tipki zbog poteškoća fine motorike. No sve te performanse nisu nam bile dostatne u slučaju ove predivne male djevojčice zbog njene visoke slabovidnosti. U Kabinetu za asistivnu tehnologiju se rodila zamisao o 3D grafemima koji bi podržali i taktilno prepoznavanje slova i brojeva. Takav 3D pokrov nastao je u suradnji našeg kabineta i tvrtke E glas iz Rijeke gdje se rješenje i proizvelo. Danas djevojčica redovito vježba i piše na svojoj prilagođenoj tipkovnici te tako usvaja nove vještine.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.