Korov osvojio vojne objekte na Pazinštini

VojarnaNakon Kad se govori o vojnim objektima na Pazinštini uglavnom se misli na bivšu vojarnu »Veli Jože« u istočnom dijelu Pazina. Pritom se obično zaboravlja da je Pazin, iako mali grad, u svojoj ne tako dalekoj prošlosti bio značajno vojno središte. U skladu s time, oko njega se nalazila sva potrebna vojna infrastruktura, koja je obuhvaćala skladišta u Lokama i Bertošima, strelište u Brestovici te veliki poligon za obuku raznih rodova vojske s taborom u blizini sela Bakši na Lindaršćini.
Vojarnu je u svibnju ove godine MORH predao Gradu Pazinu, ali što će biti s ostalim objektima još se ne zna. U srpnju 2002. godine Grad je zatražio od MORH-a i ostale vojne objekte na Pazinštini, kaže gradonačelnik Neven Rimanić. No, nakon pet godina pregovora MORH je popustio samo u slučaju vojarne.
Najočitiji je slučaj sa skladištima Loke, odakle je odnijeto sve što se odnijeti dalo. Je li sada na redu taborište Lindar ili skladište Bertoši? Kod Lindara je još nedavno bilo pravo naselje s bungalovima za smještaj vojnika, kuhinjom i blagovaonicom, potom plato za okupljanje, malonogometno igralište s tribinama, a cijelo je »naselje« imalo i javnu rasvjetu. U vrijeme dok je vojska skrbila o njemu to je bilo uredno i privlačno mjesto. Danas sve propada, zaraslo u visoku travu.
Isti je slučaj i s obližnjim prostranim poligonom, na kojem stoje ostaci objekata, a makete tenka i oklopnog vozila te razne borbene prepreke daju naslutiti da je nekoć ovo područje bilo vojno vježbalište. U njegovom je sastavu i vježbalište za pješaštvo, također zaraslo u visoku travu i raslinje. Sve izgleda prilično otužno i sablasno, a isto bi se moglo reći i za veliko vojno skladište na samom ulazu u Bertoše. Ovoj velikoj zgradi, ograđenoj bodljikavom žicom, ako uskoro ne prijeđe u ruke nekog odgovornijeg vlasnika prijeti sudbina Loka ili Lindara. Gradonačelnik Rimanić vjeruje da će MORH i ostale vojne objekte na Pazinštini prepustiti Gradu, jer bi to bio najbolji način da se sačuvaju od propasti, ali i privedu nekoj korisnijoj svrsi.
Taborište Lindar, opremljeno svom infrastrukturom, moglo bi postati mjesto za razne aktivnosti, okupljanja organiziranih skupina koje bi se ondje mogle baviti raznim programima, ali i za sve popularnije igre simulacija ratnih operacija. Skladište u Bertošima moglo bi se prenamijeniti u gospodarski objekt ili tomu slično. Uostalom, o svemu tomu razmišljat će potencijalni vlasnici, nakon što MORH odluči sve ove objekte koji vojsci neće trebati (sudeći po ponašanju prema njima) prepustiti na upravljanje lokalnoj samoupravi.

Mirjan Rimanić
Glasistre.hr

1 komentara na “Korov osvojio vojne objekte na Pazinštini”

  1. Anonimno napisao:

    Trebalo bi se napraviti pritisak na MORH da preda to gradu, iako znam da to ne ide baš lako. A jednom kad se dobiju objekti u Bakšima mogo bi se napraviti dječji kamp namijenjen pazinskoj djeci u jednom dijelu, dok bi drugi dio bio komercijalan kamp koji bi financirao i dječji kamp. Oba dijela mogla bi bit pod nekom gradskom tvrtkom (primjerice Pazin d.o.o.), tako da to ostane u gradskom vlasništvu. Mislim da bi to bilo odlično izletište za pazinsku djecu koje bi se financirale od komercijalnog dijela namijenjenog turistima željnim jeftinog kampiranja u središtu Istre odkuda mogu na bilo koju istarsku plažu na dometu od 30 do maks. 50 kilometara.
    Eto, samo jedna ideja.
    a.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.