Kraj korekcije na ZSE!?

Burza Rast domaćeg dioničkog indeksa na redovnom prometu manjem od 80 milijuna kuna zaista pruža dojam da je korekcija završena. Prilično stabilno trgovanje koje je bilo fokusirano na tek mali broj izdanja koje su ostvarile višemilijunske promete samo dodatno potvrđuje taj dojam.

Jedno od iznenađenja takve današnje, prilično monotone trgovine čiji je ugođaj skraćeno trgovinsko vrijeme i uvođenje novog trgovinskog sustava gurnulo u kontekst prazničnog, je IGH koji je po kriteriju likvidnosti dospio ispred HT-a. Ipak, IGH povećan promet nije okrunio pozitivnim predznakom, pa je od samog početka trgovine cijena gurana niže od jučerašnje razine, a kraj trgovanja je ovom građevinaru donio razinu od 11.000 kuna. Završetak tjedna na ovoj razini se može nazvati i uspjehom, s obzirom da je pod pritiskom nespretno sročenih političkih izjava ova dionica pretrpila pad i ispod 10.000 kuna. Zaključna tjedna razina pak tjedni gubitak svrstava ispod 8 posto.

Ostatak građevinarskog sektora je završio u plusu, a najviše je porastao Viadukt, više od 5 posto, koji još od kraja listopada bilježi izražen negativan trend. Unatoč iskazivanju minusa u stavci neto dobiti u posljednjem kvartalu, očito je da je puka pripadnost ove dionice najpropulzivnijem domaćem sektoru osigurala povratak iznad 3600 kuna.

HT je danas sa prometom koji je tek premašio 10 milijuna kuna druga najlikvidnija dionica. Iako bi ovakav promet koji je uvjerljivo najmanji dnevni rezultat ove dionice u neko drugo vrijeme pozivao na oprez, poznavajući prilike na tržištu procjena je da je to pozitivna stvar za vlasnike dionica. Naime, porast cijene na 344 kune generiran na malom prometu označava konačno posustajanje nasilne prodaje koja je posljednjih mjesec i pol dana uporno rušila cijenu. U slučaju nastavka ovakve situacije, sljedeći tjedan možemo očekivati i početak licitiranja fondova kupovnim nalozima.

Oštar rast cijene je danas polušio Končar EI, što možemo objasniti zakašnjelom reakcijom ove dionice na objavu novih potpisanih poslova sa HEP-om vrijednosti oko 115 milijuna kuna.

Već sedmodnevni niz pada BDI indeksa ni danas nije naštetio domaćim brodarima, a u blagom negativnom teritoriju je završila tek Uljanik plovidba. Atlantska je plovidba pritom na prometu od gotovo 9,5 milijuna kuna povratila razinu od 3000 kuna.

Značajniji je minus danas ostvario jedino Tisak koji je padom od gotovo 9 posto doslovno zalijepljen natrag na 1000 kuna. Od početka mjeseca je Tisak izgubio više od četvrtine tržišne kapitalizacije.

Seebiz.eu

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.