Kraj suše na Jadranu: Vrućine prekidaju obilnije kiše

Protekla 3 mjeseca bila su paklena u cijeloj zemlji, a posebno je nastradala Dalmacija. Izostanak kiše i iznimno dugi period ekstremnih temperatura uzeli su svoj danak u vidu velikih višednevnih požara. U Istri i na Kvarneru zahvaljujući povremenim frontama te manjim količinama kiše stanje je povoljnije, ali ne značajno.

S prvim danima rujna konačno možemo najaviti ozbiljniju destabilizaciju vremena koja donosi konkretniju kišu Jadranu, a lokalno će prema aktualnim modelima biti i obilnih količina. Suši tako polako stiže kraj, a time i požarnoj sezoni. No to ne znači da tijekom rujna još neće biti vrlo toplog i sunčanog vremena, odnosno povoljnog vremena za ljetne aktivnosti na moru i plaži.

Još u četvrtak očekuje nas stabilno, sunčano i vrlo toplo vrijeme uz maksimalne dnevne temperature zraka oko 30°C. Tijekom petka vrijeme će se destabilizirati uz mjestimičnu kišu, a izgledniji su i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Pritom lokalno može biti i jačeg nevremena uz tuču.

Nestabilno vrijeme nastavit će se i za vikend, a u nedjelju s burom stiže značajan pad temperature zraka. Uz kišu i vjetar dnevne temperature zraka uz obalu jedva će dostizati 20°C. Najviše kiše od nedjelje valja očekivati u Dalmaciji, dok će za vikend obilnijih količini biti u Istri i na Kvarneru.

Prema aktualnom prognostičkim materijalu, u novi tjedan ući ćemo sa sunčanijim vremenom, no temperature zraka bit će osjetno niže u odnosu na proteklo razdoblje. Ipak, maksimalne dnevne vrijednosti kretat će se od 21 do 25°C što je sasvim primjereno dobu godine. Nakon promjene vremena velike vrućine ove godine više se ne bi trebale vratiti u naš dio Europe.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.