Krajem tjedna stiže osjetno zahlađenje, ali zadržat će se suho vrijeme

vremenska_prognoza.jpgIdućih dana ne očekujemo značajnija meteorološka uzbuđenja. Prevladavat će sunčano vrijeme, tek rijetko uz malu do umjerenu naoblaku. Puhat će raznolik vjetar, na moru povremeno umjeren sjeverozapadnjak, a na ostatku područja većinom bura. Jutra će biti razmjerno hladna uz mraz po kotlinama unutrašnjosti, dok će dnevne temperature zraka kako tjedan bude odmicao postupno rasti. Maksimalne vrijednosti u četvrtak mogle bi na dijelu područja porasti iznad 15°C.

U petak će preko našeg područja prijeći hladna fronta koja donosi osjetno zahlađenje. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima sa olujnim udarima. Prema trenutnim prognostičkim modelima na moru bi moglo biti prolazno jake tramontane. Očekujemo prolazan porast naoblake, ali mogućnost oborina bit će vrlo mala. Ukoliko ih ponegdje i bude bit će riječ o izoliranim oborinskim sustavima koji čestu nastaju pri jačim prodorima hladnog zraka. U takvim slučajevima snježne pahulje znaju iznenaditi i niže područje, ali uglavnom je riječ o izoliranim i kratkotrajnom događaju, kao prošli ponedjeljak u zaleđu Matulja.

U noći na subotu dolazi do razvedravanja tako da će vikend proteći u znaku sunčanog i hladnog vremena. Puhat će umjerena i jaka bura, na moru povremeno tramontana. Minimalne temperature zraka kretat će se između -3 i 1°C, dok će se maksimalne dnevne vrijednosti po većini biti između 5 i 8°C.

Postupno popuštanje hladnoće uz slabljenje vjetra izgledno je početkom tjedna, iako dio prognostičkih modela (ECMWF) predviđa nastavak hladnog i suhog vremena.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.