Kreativnom kuhinjom do dodane vrijednosti autohtonih namirnica

Nakon vrlo uspješnih lanjskih dviju serija od ukupno tridesetak kulinarskih radionica kroz koje je prošlo 260 profesionalnih kuhara iz istarskih restorana, konoba, agroturizama i drugovrsnih ugostiteljskih objekata, Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) sa sličnim aktivnostima nastavlja i ovog proljeća. Naglasak ovakvih radionica će i dalje biti na kreativnom iskorištavanju autohtonih istarskih namirnica, pogotovo onih zanemarenijih, kako bi se kroz kvalitetan i kreativan “pjat” postigla dodana vrijednost i za proizvođače tih namirnica i za ugostitelje koji ih nude, te kako bi se priča o istarskoj gastronomiji nastavila razvijati kroz interakciju tradicionalnog i modernog.

Podizanje svijesti o kvaliteti prehrane

Naime, uporaba lokalnih namirnica u jelovnicima istarskih restorana, konoba ili hotela preduvjet je za povećani organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda, što sve zajedno utječe i na povećanje kvalitete istarske gastronomije, ali i na podizanje svijesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu, primjerice u ustanovama kao što su vrtići, škole, i druge institucije, smatraju u AZRRI-ju.

Sve će radionice planirane u ovoj godini imati tri obavezna “modula”: upoznavanje s određenom namirnicom, njenim porijeklom i svojstvima; zatim odabir namirnice i pripremni radovi uoči samog kuhanja, kao što je primjerice oblikovanje mesa; i naposljetku praktični dio u kome poznati kuhari prenose polaznicima znanja i umijeća u pripremi namirnice do gotovog jela spremnog za iznošenje pred goste.

Teme i termini za proljetne radionice u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu su sljedeće: meso istarskog magarca (14. ožujak, voditelj Robert Perić); mesni odresci i zrenje mesa (15. ožujak); barbun od glave do repa (20. ožujak, voditelj David Skoko); restoranski deserti (21. ožujak, voditelj Robert Perić); kreativna kuhinja s mesom istarskog goveda (22. ožujak, voditelj Janez Bratovž); dekoracija tanjura i moderno serviranje hrane (23. ožujak, voditelj Janez Bratovž); kadel od glave do repa (27. ožujak, voditelj David Skoko); sous vide – kuhanje u vakuumu (28.-29. ožujak, voditelj Robert Perić).

Radionica za konobare o postavi stola

Radionice se nastavljaju i u travnju. Istarski tartufi u gastronomiji (10. travanj, voditelj Damir Modrušan); istarsko suho voće u svakodnevnoj gastronomiji (11. travanj, voditelj Robert Perić); napredno slastičarstvo (18.-19. travanj, voditelj Robert Perić); te alge sjevernog Jadranskog mora u gastronomiji (24. travanj, voditelj David Skoko). Po prvi put će se u ovom ciklusu, i to 20. travnja, održati i radionica za konobare o postavi stola i pravilima posluživanja, a vodit će ju Igor Černjul.

Na AZRRI-jevim web-stranicama mogu se vidjeti detaljnije informacije kao i cijena pojedinih radionica, a važno je napomenuti kako polovicu vrijednost svih ovih edukacijskih programa udruženim sredstvima subvencioniraju Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, županijski upravni odjeli za poljoprivredu i za turizam, te Turistička zajednica Istarske županije. Ukoliko za pojedine radionice bude povećan interes, kao što je to bio slučaj i lani, uvest će se i dodatni termini.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.