Krenula stanogradnja u Pazinu

foto: Glas IstreGradi se pedesetak stanova

Posljednja stambena zgrada sagrađena je u Pazinu daleke 1993. godine, a petnaestogodišnja pauza jedan je od uzroka demografskog pada. Sam grad je s 5.282 iz 1991. pao na 4.986 žitelja prema popisu stanovništva iz 2001. godine. Stoga je mnoge ugodno iznenadila reklamna ploča na glavnom trgu kojom se obavještavaju potencijalni kupci da je u tijeku gradnja stambeno-poslovne zgrade u staropazinskom Novom naselju u Zagrebačkoj ulici.

– Zgrada će imati 35 stanova površine od 45 do 70 četvornih metara, a bit će gotova u lipnju. U suterenskom dijelu samostojećeg kaskadno razvedenog objekta predviđeno je 14 garaža i 25 parkirnih mjesta na otvorenom te spremišta za vlasnike stanova, a u prizemlju poslovni prostor površine 400 kvadrata. Stanovi ukupne površine 2.016 kvadrata bit će smješteni u prizemlju te na prvom i drugom katu, rekao je investitor, direktor pazinske tvrtke Učka konzalting Lino Stranić. U središtu objekta koji je projektirao arhitekt Beri Iskra nalazit će se manji trg. Radove izvode radnici labinskog De Contea.
Cijenu stanova od 1.750 eura za kvadrat investitor opravdava povećanim troškovima gradnje i nužnom izgradnjom nove trafostanice. Osim toga, ističe, zgrada se nalazi na jednoj od najboljih lokacija u gradu te se dosad predbilježilo 20-ak interesenata. Gabariti zgrade veći su od okolnog stambenog niza, usklađeni su s prostornim planom, no položaj su morali prilagoditi detaljnom, što je također poskupjelo gradnju. Učka konzalting dosad se nije bavila stanogradnjom, ali glavni inženjer projekta Mario Ladavac ne isključuje da će krenuti u gradnju još jedne zgrade, međutim, to ovisi o tržištu.
Istovremeno se u Ulici Saše Šantela gradi zgrada s 15 stanova veličine oko 60 četvornih metara. No investitor Gianni Bellini, vlasnik motovunske tvrtke Bellini, zasad ne želi govoriti o roku izgradnje »da ga se ne bi hvatalo za riječ«, a za cijenu kvadrata kaže da će ovisiti o mnogo faktora. Objekt gradi pulska tvrtka De Finni oko godinu dana, a čini se da je glavnina posla odrađena.

Anđelo Dagostin
www.glasistre.hr

17 komentara na “Krenula stanogradnja u Pazinu”

 1. putnik napisao:

  ča su tako blizu ceste šli to delat u noven naselju? vero su imali mista

  1. qub napisao:

   E, već sam se zamislio da nitko neće naći ništa za prigovoriti. :-)))
   Zamisli da su napravili na sred livade. Onda bi se morali odlučiti da ili puste prilaz zgradi po travi i zemlji/blatu (ovisno o vremenu), ili da naprave put do zgrade i – imaju zgradu pored ceste.
   Nego hajd ti put pod noge pa u drugu varoš!

   1. pufpant napisao:

    ma neee… nego na sred livade kako si reka, i onda kruznu skulju oko zgrade punu vode i bestija, i mostic koji ce se dizat i spustat… i tako na povrsini za 100 i vise stanova, dobis njih kvalitetnih 20!

    ni mu za zamerit, ne kapi, je putnik… :-)

    1. putnik napisao:

     pa ne nasred livade al mogli su to udaljit 2 metra dalje, u noven naselju su kuće tako storene da ki ima dužu veturu mora guzicu puštit na cesti :) i kad pasivaš 10 puti na dan simo tamo te počne malo nervirat takova stvar.
     btw ima uopće potražnje za 50ak stanova?

    2. gluposti napisao:

     mogla je bit manja zgrada. Ova će stršat ponad takozvanog “niza”. Trebalo bi vidjet da li prostroni plan na tom mjestu predviđa tako velike objekte, ako i da mislim da nije realan. Uostalom, bar da je cijena razumna, to bismo i pregrizli, ali je basnoslovno skupo 1700 eura, dok se istodobno u puli gradi za 1100 eura. Dakle, nema nikakvog popusta za Pazinjane premda je tvrtka pazinska, već jedna obična kapitalistička investicija.

 2. Susjeda napisao:

  Mislim da tu nije problem udaljenost od ceste, već bi se trebalo obratit pažnju na brojku 1750!!! Mislim da će se potražnja itekako smanjit, ako je i bila velika…

 3. uuu napisao:

  malo prevelik iznos po kvadratu za Pazin, ča ne mislite vi tako. Ako ste ove dane čitali novine vidjeli ste da je u Puli puno puno jeftinije po kvadratu, a po leti moreš još i kakovu kamaru iznajmit.

 4. broj1 napisao:

  pa mora bit napuhana cjena ipak je to kvart di je elita

  1. putnik napisao:

   koja elita? ni to stancija pataj:)

   1. broj1 napisao:

    da imaš pravo ajmo onda reć bivša elita

 5. pazinjan1 napisao:

  to znači da ćemo dobit još 70ak automobila na ono pretrpano raskrižje za novo naseljeŽ????????

  1. qub napisao:

   :) pretrpano!? :-)

   1. pufpant napisao:

    jaaa nego kako! ca se ne domisljas kad su predikali da bi semafore stavili?!

    :-)

 6. qub napisao:

  ?!? HAHA!

 7. tinkywinky napisao:

  Ajde bar je dobro da su se pokrenuli. Mislin da je potražnje bilo, ali ove cjene?! Istina da je naslje na dobroj lokaciji, nisi u centru… ali nema niš osim onega jadnega marketa. I slažem se za gužvu na raskrižju. samo čekam da će mi jedan dan neki naguzit auto dok čekam za skrenut.

 8. aaa napisao:

  Nema niš osim jednega marketa..al zato to i je stambeno poslovna zgrada, pa je moguce da u njoj bude jos koji market. a sto se udaljenosti od ceste tiče..niste li možda razmišljali da sve one livade tamo nisu od istog vlasnika i da je ono dole tuđa parcela…ja mislim da dalje od ceste nikako nisu mogli ić, jer bi bili u tuđem vinogradu!!!a što se parkiranja tiče…uvijek ista priča..uvijek isti problem.Svaka zgrada bi trebala imat svoju podzemnu garažu, kako to u svijetu i imaju. i jos nesto…ča se cijene tiče..ki će kupit neka kupi, ki ne neka ne!moru stavit cijenu i 3000 eura po kvadratu što se mene tiče.dok ima kupaca ima i cijena!

 9. xyz napisao:

  Sve je ok – inicijativa za pohvalu!
  ALI – cijena! Nije za Pazin! Ili je?!;) Ali samo za neke pazinjane – odabrane, s lovom! Mi ostali opet…niš….

  Jadno, a domaća firma!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.