Krenuo s radom Dnevni boravak za starije osobe

Foto: Glas IstreDnevni boravak za starije osobe jučer je praktički započeo s radom, premda se još očekuje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje bi prostorije trebalo službeno otvoriti.Desetak umirovljenika posjetilo je Dnevni boravak koji se nalazi u prizemlju Spomen doma – u prostoru nekadašnjeg restorana Paljić, gdje su se upoznali s domaćicom Sophie Cvitko. Korisnici su izrazili veliko zadovoljstvo pokrenutim programom »Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama«, a razmijenili su i mišljenja o mogućim aktivnostima. Radnici trenutno dovršavaju stubišni pristup, a u tijeku je instalacija dvaju računala i televizora.Dnevni boravak će raditi svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Anđelo Dagostin
Glasistre.hr 

Klub staraca »Loš sluh«
Glas Istre, 2. listopad 2008.

Nedavno pokrenuti Centar za dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe koji uključuje umirovljenički klub u prostoru Spomen doma te terensku pomoć u kući hvalevrijedan su, human i potreban projekt koji će svakako poboljšati život dijela osoba treće dobi s područja Pazinštine. Kada se sagradi nužni Dom za starije i nemoćne osobe na ledini između Rogovića i Foškići, zaokružit će se osnovne društvene potrebe starijeg dijela društva.
S druge strane, izostanak sadržaja za mlade ostaje problematičan, u čemu se Pazin ne razlikuje previše od ostalih istarskih gradova. Stoga, premda je prošlo gotovo šest godina, još uvijek ostaje gorak okus zbog zatvaranja Kluba mladih »Bad taste«, koji je veličinom i sadržajem, (barem) u najboljem razdoblju funkcioniranja, premašivao većinu sličnih u Hrvatskoj. S minimalnim je financiranjem bio dobrodošla mladenačka alternativa često okoštalim programima gradskih učilišta.
Oko razloga i opravdanosti zatvaranja dugo su se lomila koplja. Ostaju samo činjenice. Zatvoren je županijskom poslanicom, na njegovu je mjestu danas Trgovački sud, i mladi Pazinci više nemaju mjesto gdje mogu besplatno odslušati koncert ili predavanje, pročitati novine ili fanzin, odigrati stolni tenis ili »Čovječe, ne ljuti se«, surfati internetom ili samo provoditi vrijeme s vršnjacima. Žaljenje je tim veće jer u međuvremenu nije »uskrsnuo« omladinski klub ni približno takvog značaja. Doduše, novi Klub mladih »Pazin« dobio je 2006. godine gradski prostor od jedanaest kvadrata u Rašanovoj ulici (?!). Sami pretpostavite što se u takvoj »špajzi« može organizirati.
Mora se priznati da je izostala i prava inicijativa mladih Pazinaca. No, argument da mladi trebaju pokazati enormnu zainteresiranost, organizaciju i želju za volontiranjem da bi dobili »mrvice« jednostavno ne drži vodu, jer isti ne vrijedi za ostale skupine društva. Svode li se takva dvostruka mjerila na činjenicu da mladi za izbore slabo ili gotovo nikako mare, dok su stariji građani zasigurno najsavjesniji glasači? Ipak, postavlja se pitanje nije li u interesu čitavog društva da se omladina okuplja u takvim klubovima umjesto u zadimljenim kafićima? Kriminalitet i poroci ili, s druge strane, asocijalno otuđenje očito nisu dovoljni argumenti vlastima da se osjete pozvanim omogućiti mjesto za omladinske aktivnosti.
No, problem je mnogo širi. U današnjem društvu gdje je mladima posao lutrija, stan – san, a planiranje osuđeno na propast, oni, a time i društvo, postaju ugrožena skupina stanovništva. Zbog katastrofalne demografske politike, kao društvo postajemo klub staraca koji za posljedicu ima manjak sluha za potrebe mladih, i tu se zatvara krug. Primjerice, posljednjih je godina diljem naših općina izgrađeno mrtvačnica kao da se nalazimo usred Trećeg svjetskog rata, dok su vijesti o izgradnji vrtića ili povišenja dječjih dodataka vrlo rijetka pojava. Češća su zatvaranja škola. Umjesto drastičnim poboljšanjem uvjeta roditeljstva, nacionalna politika na odumiranje stanovništva reagira prijedlogom o uvozu milijun Ukrajinaca…

Anđelo Dagostin

37 komentara na “Krenuo s radom Dnevni boravak za starije osobe”

 1. gerijatrija napisao:

  Ovaj grad se pretvara u tešku depresiju. Nemam ja ništa protiv staraca, ali ča će njima računala? Di je dnevni boravak za mlade? Ovim postupkom se lipo vidi politika države ali i ovoga grada prema mladima.
  Toliko para se upucalo u preuređenje onog prostora da se sa tom lovom komotno moglo namjestit i dnevni boravak i za mlade i za stare….

  1. tomcub napisao:

   je je, starci vladaju, a tek što rade na izborima, osvoje mizeran postotak glasova i onda ucjenjuju na sve strane, pa ko više ponudi, za svoju kratkoročnu dobit rade dugoročno štetu od države nadolje

   1. StatlerWaldorf napisao:

    Ne moren vjerovat… Ma o čemu vi pričate? Kakvo vladanje? Stariji su u Pazinu, nakon toliko godina, i kao jedan od zadnjih gradova u Istri, konačno dobili nekakav prostor za DNEVNI boravak i KUĆNU pomoć NEMOĆNIMA.
    Kužite vi o kojim se to osobama radi?

    1. tomcub napisao:

     ne mislim na pazinske starce, nego na stranku umirovljenika na državnoj razini, a ovo mi je bilo prigodno da izrazim svoj bijes

    2. uuu napisao:

     Ma kako će stari i nemoćni po onin škalinima poć dole…

  2. JA napisao:

   obrati se klubu mladih iz pazin,pa neka se oni potrude za dnevni boravak za mlade…imaš i gradski savjet mladih,trgni se ako ti je toliko stalo to tega

  3. StatlerWaldorf napisao:

   Čuj, dobili su kompjutere s Xeon procesorima, 4 GB RAM-a, 1000 GB diskova i flat ADSL-om od 16 Mbit kako bi umjesto tebe gledali pornjavu, skidali MP3-ice i pržili filmove… :-)))
   Ma če bi starije trebalo zaprit, ukinut in novine i harte, isključit in sve, i struju i vodu, i neka pokrepivaju ča prije????????????????
   Boh daj da dočekaš ta leta, bez ikega bližnjega ki se ima skrbit o tebi, pa ćemo vidit da li ćeš tako razmišljat. Srami se.
   Kakav jebeni “dnevni boravak za mlade”??????? O čemu ti to????? O još jenemu “kafiću” samo s jeftinijoj pijačon di će se izležavat pazinske batifjake??? Imaš tolike sportske i druge udruge i klubove i toliko tega ča moreš u životu delat i korisno ga provodit, a tebi rabi “dnevni boravak za mlade”… MRŠ ZGUBIDAN! Bin ti ja da u guzicu jedan tir, pa biš se leva…
   ‘bemti neodgojenu neobrazovanu lijenu gotovansku lahkodelačku dicu!!!!!

   1. gerijarija napisao:

    slušaj, ti mene ne poznaš a bolje da i ja tebe ne poznam. Samnom nemoj tako pričat. Jer nisam underground pivopija, lakodelac, zgubidan, neodgojen i neobrazovan itd… kako si me sve nativao. Čubrić izbriši ovaj komentar jer je u najmanju ruke degutantan..

    1. StatlerWaldorf napisao:

     Dobi si odgovarajući odgovor na svoj prvi komentar. Ako si spreman u tako malo riječi izvalit toliko gluposti, degutantnih uvreda i krivih zaključaka, onda budi spreman i dobit kontrakomentar. I to ne od starca koji koristi taj prostor.

     1. gerijarija napisao:

      Koje gluposti sam ja izvalio u svom prvom komentaru, koga sam to “degutantno” uvrijedio. direktno ga nazivajući pogrdnim imenima. Dečko sredi se. Umjesto napadanja i korištenja teških riječi bi se mogao i ispričati. Moje mišljenje je da si pretjerao.

     2. StatlerWaldorf napisao:

      Dobit ćeš obrazloženje. Strpljenja.
      Nemam se ja tebi za što ispričati. A ti bi mogao. Ne meni, nego starijim stanovnicima Pazina.

   2. ma-dajte napisao:

    ti si najobičnija budala

 2. gerijatrija napisao:

  ajde JA ne laprdaj i budi malo realan/na…

  1. StatlerWaldorf napisao:

   Budi ti realan i shvati zašto mladi Pazina neće tek tako dobit svoj veći prostor, pa čak ni u vojarni. I budite sretni s tin ča imate. Ja san mlad, i želin da postoji Klub mladih koji će imati različite normalne aktivnosti za sve ukuse, a ne ovo ča je sad.
   Dokle god prostor mladih predstavlja smrdljivo okupljalište underground pivopija u oblacima dima, izdavanje underground fanzina, te puštanje isključivo undeground muzike – ja san za to da se svi raspoloživi prostori daju starijima, a ne TAKVIM mladima.
   I bez sranja tipa “dojdi, pa organiziraj ča tebi paše” jer je svima ki vas poznaju jasno da ćete vi nametljivo provodit samo svoje, a ostale “šminkere i mamine maze” (kako je jedan od vas nazvao ostale) odbit.

   1. tomcub napisao:

    ma ovi pankrčići su takvi dok su mladi, kad odrastu postanu najbolji podanici sistema

    1. dandjelo napisao:

     ??!

     1. tomcub napisao:

      lupetam bezveze

     2. hehe napisao:

      ipazin je najjači. tu i admini trollaju :-)

 3. svasta napisao:

  Trudili se jesu (znam iz iskustva) para dobili nisu. Da nekim slučajem postoji HSM umjesto HSU da imaju svoje saborske zastupnike koji trguju glasovima onda bi možda na tom mjestu i bio nekakvi dnevni boravak za mlade. Bilo bi dobro da “JA” prebaci svoj mentalni sklop sa idealizma na realizam pa bi vidio šta je sve grad Pazin u suradnji sa gerijatrijskom udrugom, državom i HSU-om napravio u Pazinu (2 doma za umirovljenike 1 izgradjen drugi u izgradnji i dnevni boravak za umirovljenike) dok sa druge strane dječiji parkovi u koje treba uložit znatno manje novaca stoje devastirani, mladima je vrhunac druženja i zabave sjest na klupicu u parku na temeraturama nižima od nule ispijat boce piva i igrat igre bacanje čepova u dalj. Dokle će se penzići grijati u svom novom prostoru, lagano se družiti neki će igrati šah neki briškulu a pak neki će i umreženi igrati Quake na svojim novim računalima. A šta se tiče gradskog savjeta mladih, eventualno se preko njega mogu izvući novci za spajalice i hamer papire a nikako milijunski iznosi koji su potrebni za takav projekt. “JA” B real!!!

 4. gerijarija napisao:

  Ja nikgdje ne spominjem KLUB MLADIH i nigdje ne govorim da takav prostor treba vodit sadašnji klub mladih Pazina. Jelda “StatlerWaldorf”. Čitaj pažljivo i smiri hormone.

 5. gerijarija napisao:

  tomcub molim te izbriši komentar br. 6 od stanovitog “StatlerWaldorfa”

  1. StatlerWaldorf napisao:

   A zašto, molin te? Osim “stilskega izražaja”, san forši nešto krivo reka??? Argumentiraj umjesto cenzuriranja, ako imaš s čin.

  2. tomcub napisao:

   ne ću brisati jer te nije osobno uvrijedio kad nitko ne zna tko si, vrati ti njemu istom mjerom, malo ćemo zanemariti pravila komentiranja, što da se mi tu pravimo kulturni dok je mafija na vlasti

   p.s. molim vas ako nije teško zovite me ovdje tomcub

 6. gerijarija napisao:

  slušaj, ti mene ne poznaš a bolje da i ja tebe ne poznam. Samnom nemoj tako pričat. Jer nisam underground pivopija, lakodelac, zgubidan, neodgojen i neobrazovan itd… kako si me sve nativao. Čubrić izbriši ovaj komentar jer je u najmanju ruke degutantan..

 7. gerijarija napisao:

  Argumentirati ću to da si svojim komentarom samo potvrdio koliko si u biti primitivan i da se po ničime ne razlikuješ od onih koje si spomenuo u svom komentaru a to su ( neodgojena neobrazovana lijena gotovanska lahkodelačka dica )

 8. a napisao:

  Opa. i iPazin se poseljačio. Ako napišem pravo ime i prezime dali ćeš onda izbrisati komentare?

  1. tomcub napisao:

   > Opa. i iPazin se poseljačio.

   s kim si takav si

   > Ako napišem pravo ime i prezime dali ćeš onda izbrisati komentare?

   ne

 9. StatlerWaldorf napisao:

  Uh… Ja ne znan da li su tuka svi profi kompjuteraši ili san ja informatički nepismen… tomcub, kako pravilno koristit citiranje nečijeg komentara? Daj primjer! :-(((

  1. tomcub napisao:

   Uh… Ja ne znan da li su tuka svi profi kompjuteraši ili san ja informatički nepismen… tomcub, kako pravilno koristit citiranje nečijeg komentara? Daj primjer! :-(((

   ovako

   1. StatlerWaldorf napisao:

    :-)
    Da, to želin dobit. Ali kako to unijet u prostor za komentar? Kako napisat ono blockquote ili cite ili čagodveć?
    Kako ti ni jasno da nama ni jasno? :-)))

    1. tomcub napisao:

     ovako:

     link

 10. statlerseljo napisao:

  StatlerWaldorf je seljačina kakvu je teško nać,
  mada ih u našem kraju ne fali. Traži argumente, a sam ih ne daje. On zaista nema pojma o čemu priča. Eto zbog takvih kao on debila je baš zatvoren “Bad taste”.
  On kaže PRVO: “Ja san mlad, i želin da postoji Klub mladih koji će imati različite normalne aktivnosti za sve ukuse, a ne ovo ča je sad.”
  – a ča je sad?! ni on sam ne zna. Klub mladih postoji samo na fiktivno, jer nije održana redovna skupština… Prostor ima 11 kvadrata…
  Nadalje:
  DRUGO: “Dokle god prostor mladih predstavlja smrdljivo okupljalište underground pivopija u oblacima dima, izdavanje underground fanzina, te puštanje isključivo undeground muzike – ja san za to da se svi raspoloživi prostori daju starijima, a ne TAKVIM mladima.”
  – tu mi jednostavno dođe slabo i psovao bi na njega, jer je to već toliko puta odbačen argument, ali neki su uporni. BTW ne vjerujem da je statler mlad, jer ima filozofiju 50-godišnjaka. + o kojem to smrdljivom okupljalištu govori?? Shvaća li on da okupljališta jednostavno nema. Iz svega se vidi da govori napamet.

  TREĆE:
  “I bez sranja tipa “dojdi, pa organiziraj ča tebi paše” jer je svima ki vas poznaju jasno da ćete vi nametljivo provodit samo svoje, a ostale “šminkere i mamine maze” (kako je jedan od vas nazvao ostale) odbit.”
  – Dakle, ovdje opet dolazimo na ono isto, da TAKVI kao Statlerwaldorf (Bože koji imbecilni nick) OČEKUJU DA SE NJIH JOŠ I ZOVE. Majmune, nitko tebe neće zvat. Imaš pravo i osnovat vlastitu udrugu istomišljenika ili aktivno sudjelovat u radu neke postojeće udruge. Bez toga nemaš pravo prozivat nikoga. Razumiješ? Ma razumiješ ti k…

  1. pufpant napisao:

   S tim “Majmune” i “imbecilni nick” nazalost samo potvrdjujes ono o cemu vec niz godina ljudi komentiraju tu.
   Bad Taste je zaprt jer je na kraju posta sve samo ne “Bad Taste”. Gorak okus i smrad protezu se godinama. Tuzno je to ca je “nekoliko zavrsnih propusta i par mjeseci ili godinu loseg vladanja” izbrisalo sve ono dobro ca je Bad Taste da Pazinu.
   Ali to je tako, i ljudi pamte ono lose. Ni KMP ni uspje oprat tu gorcinu i mrznju ljudi koja je ostala, svim trudom nekolicine pojedinaca. I izgleda da nikad ni nece. Ca ces, to ti je tako kad jedan dobar potez mladih unisti dvadesetipet nepodopstina, i ca ce za vajk ekipa od 3 mlada covjeka na vise bit smatrana delikventnom, narkomanskom ili nekom trecom.

   Zato lijepo razmisli kad pises, makni sva ta pickaranja i slozi neku normalnu recenicu, samo odmazes drugima koji se trude pokazati u dobrom svijetlu.

 11. vjeverica napisao:

  koja je razlika između pivopija iz parka i pivopija iz kafića???

  1. sminkerpanker napisao:

   nema je,i jedni i drugi zele nesto pobarit

 12. nemislimsepredstavit napisao:

  ahahhaha..dobro pitanje, dobar odgovor!!!

 13. SHPIJA napisao:

  San čula da dnevni boravak dobro funkcionira ma… nešto me tu….
  Inšoma : Jedan od glavnih u cilen projektu : udruga umirovljenika i šjor-drug Danilo Vadanjel (u udruzi mu nakon nesretnog odlaska Slavice Benčić , njegova pomoćnica i tajnica šjora-drugarica Milja), a voditelj dnevnog boravka (ili kako god se zvala ta funkcija) – njihov sin Radenko (lipo piše , svaka mu čast!). Niman nič protiv ninega, ma to mi naprov ne gre zdolun. Obiteljski biznis, rad za javno dobro, čisto slučajno ili čisto napušto….?
  Funkcioniranje udruge – interna stvar, ma o ten drugen , se zna ča? San kurioža…n

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.