Krenuo u autoškolu sa 67

Albino Pinezić“Peljen kako velik”, kazao nam je Albino Pinezić iz Tinjana nakon još jednog odrađenog sata vožnje u rovinjskoj autoškoli.

Ništa neobično dok ne saznate da je Albino Pinezić u mirovini već deset godina i da će uskoro napuniti 67 godina! Što ga je nagnalo da se tek sada odluči za polaganje vozačkog ispita, ni sam točno ne zna, a njegovi bližnji još misle da nije baš čist.

“Jedne noći sam razmišljao o tome da bih se ipak mogao upisati u autoškolu i drugi dan sam odmah došao u Rovinj jer sam tu htio polagati. Marlena (zaposlenica u autoškoli, njegova vršnjakinja) je mislila da sam došao iz drugih razloga jer se znamo od prije. Radili smo zajedno. Kada sam joj rekao da se želim upisati u autoškolu, ostala je malo iznenađena, a i ostali koji znaju nisu mogli vjerovati da sam to zaista učinio”, kaže Pinezić.

Prije ga je svuda vozila kći Biljana, koju je s 18 godina odmah potjerao u autoškolu. Ni supruga Dragica ne vozi. Albino u šali kaže da je prije gunđala što nije išao polagati, a sada gunđa jer se odlučio na to.

Od njegovog instruktora Branka Kneževića saznajemo da je vrlo strpljiv, pedantan i da pomno sluša. Knežević kaže da u 16 godina koliko radi kao instruktor nije imao tako vremešnog vozača. Bilo je slučajeva da su kandidati imali više od 50 godina, jedan je polagao s napunjene 64 godine, no neki od njegovih kolega nisu nikada imali priliku podučavati umirovljenike.

“U tim su godinama refleksi nešto slabiji te pri vožnji treba biti vrlo pažljiv, ali gospodinu Albinu to odlično ide. Strpljiv je i pamti. Kad položi, to neće biti brza i luda vožnja, ali će svakako biti sigurna. Parkiranje mu također ide, no i tu je najvažnija praksa”, kaže Knežević.

A da je jedan od onih kandidata kojeg samo možete poželjeti, potvrđuje i činjenica da na sat vožnje nije nikada zakasnio.

“Dok ponekad mlađe polagače i u 12 sati moram zvati i buditi ih da dođu na vožnju, to se Albinu nikada nije dogodilo, dapače, uvijek dođe ranije”, kaže Knežević.

Barba Albino usto do Rovinja mora doći autobusom iz Tinjana. To mu, veli, ne pada teško jer tako iskoristi priliku da iz sela dođe malo i u grad.

Prvu pomoć i prometne propise položio je iz prve. Najviše se bojao psihotesta, no i to je odlično prošlo. Automobil nema, ali tko zna, možda ga netko i iznenadi. Na prvu će službenu vožnju kad položi, naravno, povesti suprugu. Kaže da će se voziti do bližih mjesta i gradova, primjerice do Svetog Lovreča gdje će kupiti kruh.

“Suprugu ću svakako prvu voziti, ako bude htjela doći sa mnom”, kaže veseli Pinezić. Potom će na red doći kći Biljana i unuci. Ispit polaže u četvrtak. Ne preostaje nam nego da mu svi skupa zaželimo sretnu i uspješnu vožnju!

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.