Krilati konji, Nikola Tesla i multiverzum

7ds_2010.jpgNa dvodnevnom Festivalu fantastične književnosti koji je prekjučer otvoren na platou ispred pazinskog Kaštela predstavljen je čitav niz pisaca i novih izdanja znanstvene fantastike, fantasyja i horora iz zemlje i bliskog okružja. Prvi dan FKK-a, kako glasi skraćenica ovog književnožanrovskog festivala, ovaj se put održao u sklopu sedmodnevnog Festivala Sedam dana stvaranja s kojim već nekoliko godina održava blisku suradnju olakšavajući si time tehničku i programsku organizaciju manifestacije, kako je kazao organizator i moderator festivala Davor Šišović.

Prva se predstavila riječka spisateljica Ivana Delač Horvatinčić s dječjim fantasy romanom “Pegazari” koji je prošle godine ovjenčan nagradom Sfera za mlade čitatelje. U spisateljičinom romanu prvijencu, u kojem su glavni likovi jahači krilatih konja u mitskoj zemlji Eponiji, provlači se problem bullinga odnosno dječjeg zlostavljanja na što je Horvatinčić htjela upozoriti budu ći da se s tim problemom svakodnevno susreće na radnom mjestu školskog psihologa.

Adnadin Jašarević predstavio je novu zbirku priča “Mit o Heleni” u kojem likovi nisu prikazani arhetipski antički, već prema stvarnosnim moralnim odlikama. Jašarević je zajedno s Borisom Švelom ujedno urednik prve hrvatsko-bosanskohercegovačko-srbijanske zbirke SF priča “Fan(tom)” na što su ih ponukale slabosti fanzina (slaba kvaliteta tiska, mala tiraža…).

Pavle Zelić, beogradski autor knjige “Poslednja velika avantura”, prvi je pisac koji je pobijedio na natječaju Matice srpske za mlade autore s romanom znanstvene fantastike. Doduše, uvjet je bio da se knjiga izda na ćiriličnom pismu. No, na takav se ravnopravan odnos prema žanrovskoj književnosti u Hrvatskoj ne može pomišljati, jer je tradicionalne kulturne institucije još uvijek kategoriziraju kao trivijalnu literaturu, smatra moderator večeri.

Zoran Krušvar i Irena Hartman predstavili su književnu radionicu za mlade “Laboratorij fantastike” koja već neko vrijeme u sklopu Udruge mladih Akcija djeluje na riječkom području, kao i fanzin Eridan kojeg izdaje udruga Treći zmaj. Najavili su novu književnu nagradu za SF književnost pod nazivom Artefakt koja će se godišnje u pet kategorija dodjeljivati na manifestaciji Rikon.

Oto Oltvanji iz Subotice predstavio je u travnju objavljen fantastični triler roman “Kičma noći”, dok je Irena Rašeta iz Zagreba govorila o romanu “Cabron”. Goran Skrobonja iz Beograda premijerno je predstavio roman “Čovek koji je ubio Teslu” u izdanju beogradske Lagune koje prije nekoliko dana izašla iz tiska. Radi se o kontrafaktualnom romanu smještenom u 20-e godine 20. stoljeća kada se 1. svjetski rat još nije dogodio, SAD su razjedinjene i još u metežu nakon pobjede “južnjaka”, u Srbiji na vlast stigla naprednjačka treća dinastija, a Nikola Tesla zbog genijalnih izuma postaje najbogatiji čovjek u svijetu. Osim alternativne povijesti roman se bazira na idejama kvantne mehanike o multiverzumu, kazao je Skrobonja od kojeg smo saznali da su knjige u Srbiji gotovo triput jeftinije.

Na kraju festivala Aleksandar Žiljak najavio je tri nova izdanja bibilioteke Ubik, a Krušvar vlastiti novi roman krajem godine. Uslijedio je nastup porečke art rock skupine Carpe diem osnovane prije tri godine, a koju predvodi vokal i klavijaturist Daniel Maudit. Vrlo dobrim nastupom mladih školovanih porečkih glazbenika koji su pred brojnim auditorijem pokazali zavidno glazbeno znanje završio je pretposljednji dan festivala Sedam dana stvaranja.

Glas Istre

© iPazin.net portal 2001. - 2024.