Križanci obilježili blagdan Svete Marije Velike

kringa-festa.jpgBlagdan Svete Marije Velike i ove je godine u Kringi obilježen bogatim sportskim, kulturnim i zabavnim programima. Najatraktivniji sportski dogadaj križanske fešte bila je utrka u karjolama, u kojoj se natjecalo 13 ekipa. Dvočlane ekipe sastojale su se od vozača koji je gurao karjolu i kopljanika koji je sjedio u njoj te gadao alku u obliku pršuta.

Nakon dinamičnih kvalifikacija, u kojima je bilo padanja, sudaranja, promašivanja pršuta i pripetavanja zbog istog broja bodova, četiri najbrže i najspretnije posade plasirale su se u finale. U završnoj vožnji šestu Veliku nagradu Kringe osvojila je ekipa “Metak”, za koju su vozili Luka Ružić i Danijel Jurada.

No, to nije bilo sve, jer se kao posebna disciplina vozila “trka za pršut”, križanska inačica Alke, u kojoj je pak pobijedila i pršut osvojila ekipa “Triska”, odnosno njeni vozači i kopljanici Mate Banko i Antonio Vadinjof.

Nakon utrke u karjolama održana je atraktivna folklorna večer, na kojoj je domaća Kumpanija kosirići ugostila brojni ansambl KUD-a “Panče Pešev” iz makedonskog Kumanova. Makedonski su plesači, glazbenici i pjevači prikazali izuzetno zanimljiv i atraktivan program, sastavljen od progresivno ubrzavajućih plesova u kojima posebno imponira rad nogu.

U završnici svoga nastupa Kumanovci su pozvali i domaćine da zaplešu s njima pa se stotinjak ljudi slilo u zajedničko kolo, uz vijorenje makedonske zastave. Ovo večernje sljubljivanje istarskog i makedonskog folklora doista je atraktivno zaključilo križansku feštu, a kome se još plesalo, za njega su u nastavku večeri svirali Laguna band i Replay band.

Na malonogometnom turniru, održanom u sklopu fešte, pobijedila je ekipa iz Tinjana, dok je ona iz Češići bila druga, a iz Grdosela treća. U Kringi se i pljočkalo – prvo je mjesto osvojila ekipa Marčenegle, za koju su igrali Armando Fabijančić i Vlado Agapito.

Uoči samog blagdana, tinjanska lovačka udruga Golub organizirala je natjecanje u gadanju glinenih golubova na svojoj streljani kraj sela Picupari, u kojem je sudjelovalo 30-ak lovaca. Medu domaćim lovcima najbolji je bio Sandi Hrvatin, ekipni pobjednik je desetina “Kringa I”, a medu gostima najbolje je gadao Paolo Lakošeljac.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.