Kroz središte Pazina kopa se novi odvojak oborinske kanalizacije

foto: Glasistre.hrNa raskrižju ispred pazinskog Spomen doma, gotovo u samom centru grada, jučer je iskopom duboke rupe kraj kanalizacijskog šahta počela rekonstrukcija 320 metara sustava oborinske kanalizacije, kojim će se oborinske vode iz istočnog dijela grada umjesto prema Pazinskoj jami odvoditi u korito Pazinčice.

Za ovaj zahvat postoje prilično jaki argumenti, jer su se Pazinci mnogo puta osvjedočili da za svake jače kiše ulice u tom dijelu grada »zaplivaju«, a jače su bujice znale čak i metalne šahtove izbacivati iz ležišta.

Novi će se odvojak oborinske kanalizacije nastaviti na završetak ranije izgrađenog sustava kroz Šetalište Pazinske gimnazije i završiti stotinjak metara ispod ulaza u parkiralište Spomen doma.

S te privremene izlazne točke još treba izgraditi stotinu metara odvoda do korita Pazinčice, zajedno s taložnikom i preljevnicom, a taj dio se upravo projektira. Također, u skoroj budućnosti na oborinsku kanalizaciju prema Pazinčici preusmjerit će se i jugoistočni dio grada.

Jarak gradilišta protezat će se duž Ulice Joakima Rakovca (između Spomen doma i Erste banke), pa je zbog toga desna traka te ulice, u pravcu parkirališta iza Spomen doma, zatvorena za promet. Usluga, koja je i investitor i izvođač radova, je međutim oslobodila Ulicu Dinka Trinajstića, gdje je donedavno zbog izgradnje zgrade tzv. pasaža normalan promet priječila dizalica, pa se on sada odvija jednosmjerno i kružno, a do parkirališta se dolazi zaobilazno kroz Ulicu Dinka Trinajstića (pokraj donjeg gradskog parka) i zatim desno. Budući da je teren na kome se kopa uglavnom od nasute zemlje, predsjednik Uprave Usluge Dragan Šipraka očekuje da će radovi brzo napredovati. »Mislimo ovuda protutnjati u pet-šest tjedana«, veli Šipraka i napominje da će već do prvog sljedećeg mjesečnog sajma, 4. ožujka, jarak biti zatrpan i uvaljan. I preko donjeg raskrižja, na ulazu u parkiralište Spomen doma, planira se proći vrlo brzo, da se promet ne bi morao zatvarati.

Vrijednost ovog posla iznosi 830 tisuća kuna što se kanalizacije tiče, međutim stvarna vrijednost je i veća jer će se iskop iskoristiti i za rekonstrukciju električnih i telefonskih instalacija za potrebe zgrade pasaža, buduće sportske dvorane, te još jedne buduće poslovno-stambene zgrade u tom dijelu grada. Čim se završi ovaj odvojak oborinske kanalizacije Usluga će započeti sljedeći posao – izgradnju dva kilometra kanalizacije od Starog Pazina do poslovne zone Ciburi, uz cestu Pazin – Žminj.

Davor Šišović
www.glasistre.hr

2 komentara na “Kroz središte Pazina kopa se novi odvojak oborinske kanalizacije”

  1. Anonimno napisao:

    Bitno da se nešto dela, super. Forši i ča bude od nas.

  2. Anonimno napisao:

    Prva liga, nek se dela.
    U članku se spominje još jedna stambeno-poslovna zgrada. Je to forši iza građevnoga?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.