Kršćanski izviđači u Zarečkom krovu

krscani_izvidjaci_2015Mladi izviđači, u dobi od četiri do deset godina, iz Kršćanskog izviđačkog društva Masline iz Pule, ove su nedjelje, u pratnji svoje voditeljice i roditelja otišli na put prema Pazinu. Od Pazina su išli cestom prema Cerovlju. Nedaleko Zarečkog krova izišli su iz automobila i krenuli pogledati jednu od najzanimljivijih prirodnih atrakcija doline Pazinčice. Zarečki krov je prostrana pećina koja podsjeća na krov iznad koje rječica Pazinčica u svom toku stvara desetak metara visok vodopad i jezero skoro deset metara dubine. Svi slapovi na Pazinčici imaju taj karakterističan oblik – pećinu ispod vodopada.

Na obližnjem proplanku blizu slapa, mali izviđači ponovili su vještine vezanja čvorova u prirodnim uvjetima koje su naučili na prethodnim sastancima izviđača u Puli. Ovom su prigodom učili i jednu novu vještinu: orijentacija u prirodi pomoću karte i kompasa. Za mlađe, kompas je bila lijepa igračka koju ipak nisu znali koristiti, dok su se stariji, nakon par pokušaja, uspjeli orijentirati. Uslijedio je nastavak puta do obližnje igraonice na otvorenom, a zatim je na rasporedu bila posjeta špilji u kojoj se održavaju izložbe obližnjih mještana ili umjetnika.

Nakon prigodnog obroka u prirodi, posjetili su neobičan prirodni fenomen. Obišli su potok koji je nastao od tri manja potočića. Izvori dva potočića, međusobno udaljena nekoliko stotina metara, daju vodu koja se spušta slapom do trećeg potočića koji izvor ima na dnu malog jezera. Vode iz sva tri potočića spajaju se i tvore veći potok. Preko jednog od manjeg potočića ležalo je stablo. Bila je to odlična prilika da djeca nauče hodati preko stabla, i da pritom ne upadnu u vodu.

Povratkom u Pulu u poslijepodnevnim satima završila je lijepa izviđačka avantura za male izviđače. „Počeli smo se okupljati prije nekoliko mjeseci sa dječacima i djevojčicama koji žele postati izviđači. Do prije nekoliko godina imali smo i starije izviđači koji su sada u srednjim školama i fakultetima i nemaju vremena za ovakve aktivnosti. Znam iz osobnog iskustva da se izviđačkih aktivnosti, ljudi s radošću sjećaju kad odrastu. Osim toga, ovo je odlična prigoda da djeca provode vrijeme u prirodi, zajedno se igrajući i učeći korisne vještine.“ – rekla nam je Marija Prvulović,voditeljica Kršćanskog izviđačkog društva (KID) Masline u Puli.

Članstvo u KID Maslinama u Puli slobodno je za svu zainteresiranu djecu. Sastanci se održavaju nedjeljom, dva puta mjesečno. Više se informacija može dobiti kod Marije, voditeljice, na telefon: 098-637-272. KID Masline dio su Saveza kršćanskih izviđačkih društava (SKID) koji djeluje na državnoj razini. Cilj Kršćanskih izviđačkih društava je promovirati: ljubav prema prirodi, ljubav prema Bogu i ljubav prema drugima. Geslo izviđača je: veći pomaže manjem. Obzirom da su djeca-izviđači stara od 4 do 20 godina, ovo se načelo vrlo često primjenjuje, osobito kada izviđači odlaze na put, izlet ili kampiranje. Osim aktivnosti u lokalnim krajevima i županijama, svake se godine organizira jedno ili dva kampiranja na državnoj razini, a veće kampiranje na kojem sudjeluju izviđači iz europskih država održavaju se svake dvije godine.

regionalexpress.hr

5 komentara na “Kršćanski izviđači u Zarečkom krovu”

 1. breakingnews napisao:

  kršćanski izviđači u šetnji??????????????????? srsly???????

 2. boginja napisao:

  Jer bog je stvoritelj svega na nebu i zemlji pa djeca moraju to naucit hahahaha strava i uzas.

 3. tuga i žalost napisao:

  to i ja kazem. hahaha.

 4. dn3668 napisao:

  Naježin se kada vidin toliko zlobnih komentara samo zato jer je neki kršćanin.
  Danima nijedan komentar, i onda se spomene “kršćanstvo”, svi skoče ko pobiješnjele hijene.

 5. i ja napisao:

  I ja se naježim čim pročitam kršanski, jer je to naprosto smiješno . Kršćanski izviđači, zar nije ljepše izviđači pa da u tim izviđačima budu i djeca druge vjere ili svjetonazora. Šta bi se zarazili da je s njima izmiješan netko druge vjere ili drugačijih svjetonazora?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.