Krulčić se vozi najmanje od svih gradonačelnika u Istri

laguna.jpgNovi “popularni” potez Vlade – povećanje trošarine na gorivo – ponukao je mnoge prijevoznike i korisnike autoprijevozničkih usluga na korekciju cijena. Dodatnih 30 lipa po litri benzina novi je udarac na budžet ne samo građana, već i tvrtki koje u svojem voznom parku imaju poveći broj službenih vozila. Povećanje cijene goriva za sobom povlači i racionalizaciju korištenja službenih vozila.

No, čini se da državne službe baš previše i ne mare za troškove goriva jer to ionako plaćamo mi, porezni obveznici. Državni aparat na raspolaganju ima veliki broj vozila za čije se gorivo brinu oni koji pune državni proračun.

Isto se događa i na lokalnoj razini pa smo odlučili analizirati koliko se novca u Istri potroši za službena vozila u 10 gradova i Istarskoj županiji. Svim istarskim gradonačelnicima i Uredu župana uputili smo nekoliko pitanja: koliko svaki grad ima službenih automobila, koje vozilo koriste gradonačelnici i župan te koliko se godišnje potroši na gorivo za službene automobile.

Zanimljivo je da, primjerice, Pula ima 10 vozila i na gorivo potroši u prosjeku 56 tisuća kuna godišnje, dok Poreč ima 12 automobila, ali na gorivo potroši čak 124 tisuće kuna! Kad se u konačnici sve zbroji, Županija i deset istarskih gradova na raspolaganju imaju ukupno 93 automobila, a godišnje na gorivo potroše nešto više od 1,1 milijun kuna.

Po broju vozila prednjači Poreč

No, krenimo redom. Županijska samouprava ima 20 vozila u vlasništvu i 17 u najmu. Trošak goriva za prošlu godinu bio je 588.721 kunu. Za svoje potrebe župan Ivan Jakovčić vozi Renault Lagunu, izvijestila nas je Maja Lazar iz njegova kabineta.

Najviše službenih automobila ima Grad Poreč, ukupno 12, i godišnje za gorivo plaća 124.954 kune. Gradonačelnik Edi Štifanić vozi Renault Lagunu staru šest godina, s prijeđenih 177 tisuća kilometara.

Grad Pula koristi deset vozila, od kojih osam u vlasništvu i dva u najmu. Uz to, pojašnjava pročelnik za financije Danijel Ferić, Grad je vlasnik i tri neregistrirana automobila koja nisu u voznom stanju. Dodaje da gradonačelnik Boris Miletić koristi automobil Citroen C5 iz 2008. godine. Za gorivo je Grad lani potrošio 56.847 kuna.

Grad Labin ima na raspolaganju šest službenih vozila za koje je u prošloj godini potrošeno 65.567 kuna. Gradonačelnik Tulio Demetlika za službene potrebe koristi automobil Renault Megane.

Vozni park Grada Buzeta broji pet automobila. Godišnje se na gorivo potroši oko 45.000 kuna, a prvi čovjek Grada Valter Flego koristi Citroen C5, proizveden 2005. godine. I Umag ima u vlasništvu pet osobnih automobila, uključujući i Opel Vectru iz 2004. godine kojom se koristi gradonačelnik Vili Bassanese. Godišnji trošak goriva za sva vozila je između 50 i 60 tisuća kuna, a upravo zbog štednje u automobil koji koristi Bassanese ugrađen je plin.

Četiri grada troše manje od 30.000 kuna

– Napominjem da Grad nema vozila na leasing niti se koristi uslugama rent a-cara, osim u iznimnim slučajevima. Broj vozila je nedostatan i to je vidljivo ove godine, nakon uvođenja službe prometnih redara.

Stoga se ukazala potreba za kupnjom najmanje još jednog vozila, ističe Bassanese.

U Gradu Rovinju koriste četiri službena vozila, od kojih jedno služi isključivo za potrebe komunalnog redarstva, a u gradskom voznom parku imaju još pet mopeda, za iste potrebe.

– Lani su za gorivo cijelog voznog parka potrošene 99.023 kune. Kad odlazi na službena putovanja, gradonačelnik Giovanni Sponza služi se automobilom Audi A6, rekla nam je stručna suradnica za odnose s javnošću Grada Rovinja Maria Črnac Rocco.

I u Bujama koriste četiri automobila, a u prošloj su godini na gorivo utrošili 24.629 kuna. Gradonačelnik Edi Andreašić vozi Hondu Accord, i to, kako naglašava, samo u službene svrhe.

Četiri su automobila na raspolaganju i gradskoj upravi u Pazinu. Tijekom prošle godine na gorivo za službene automobile utrošene su 23.884 kune. Prvi čovjek Pazina Renato Krulčić koristi Renault Lagunu proizvedenu 2008. godine.

U gradskoj upravi Novigrada koriste ukupno tri službena vozila, a godišnje troše između 25 i 30 tisuća kuna na gorivo.

– Vozila zajednički koriste djelatnici gradske uprave, komunalnog poduzeća, muzeja, knjižnice i vrtića, a služe povremeno i za potrebe putovanja članova naših udruga. Moja malenkost vozi VW Golf, veli gradonačelnik Anteo Milos.

Tri službena automobila u svom voznom parku ima i Grad Vodnjan, a lani je za gorivo utrošeno ukupno 25.930 kuna. Gradonačelnik Klaudio Vitasović vozi VW Passat, za čije je gorivo lani potrošeno 12.319 kuna, saznajemo od pročelnice Kristine Buršić.

Što voze istarski gradonačelnici

Boris Miletić, Pula Citroen C5 2008.
Edi Štifanić, Poreč Renault Laguna 2004.
Giovanni Sponza, Rovinj Audi A6 2006.
Tulio Demetlika, Labin Renault Megane 2007.
Valter Flego, Buzet Citroen C5 2005.
Vili Bassanese, Umag Opel Vectra 2004.
Edi Andreašić, Buje Honda Accord 2009.
Renato Krulčić, Pazin Renault Laguna 2008.
Anteo Milos, Novigrad VW Golf 2007.
Klaudio Vitasović, Vodnjan VW Passat 2007.
Ivan Jakovčić, župan Renault Laguna 2004.

Godišnji trošak goriva (u kunama)

Poreč 124.900
Rovinj 99.000
Labin 65.500
Pula 56.800
Umag 55.000
Buzet 45.000
Novigrad 27.500
Vodnjan 25.900
Buje 24.600
Pazin 23.900

Glas Istre

3 komentara na “Krulčić se vozi najmanje od svih gradonačelnika u Istri”

 1. ku_____nje napisao:

  ovi u rovinju leže na nafti?pa bandić nema a6…buje accord….vodnjan passat (selo moje malo)… koji šminkeri. prodajte auta i kupite malo jeftinije za početak!!!! pa ne vodite gradove nego sela.
  Uostalom po trošku goriva vidi se da sve skupa ne napravite 50000km sa 3-4 auta. Pa ča će van ta velika auta. Možda za u Pazin na žup.skupštinu?

 2. logika napisao:

  pa logično je da se vozi najmanje jer je podjednako udaljen od svih gradova u istri, dok ostali nisu.

 3. valpomirko napisao:

  ma ca mislite da im je lako,treba poc na zimovanje,ljetovanje,ki je lud trosit vlastitu lovu na benzu…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.