Krulčić: “Trgovački sud u Pazinu je uspješan sud kojeg se želi zatvoriti”

trgovackisud.jpgAko nakon prve faze, pripajanja Trgovačkog suda u Pazinu onom u Rijeci, dođe do druge faze, gašenja ovdašnjeg suda, tada će Pazin ostati bez 20-ak radnih mjesta, rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić na konferenciji za novinare održanoj u srijedu.

Istaknuo je i da u Pazinu djeluju dva javnobilježnička ureda od kojih je jedan počeo s radom nakon otvaranja Trgovačkog suda u Pazinu i šest odvjetničkih ureda. Zbog poslova na tom sudu u Pazin godišnje dođe stotinjak tisuća ljudi. Smatra neophodnim postojanje takve institucije u gradu zbog uspješnog razvoja Pazina.

Krulčić je digavši svoj glas za opstanak Trgovačkog suda u Pazinu detaljno prokomentirao Vladin prijedlog izmjena Zakona o područjima i sjedištima sudova kao i sve one kriterije po kojima se vrši racionalizacija sudova u zemlji. U dosadašnjem radu sud u Pazinu je potvrdio i opravdao svoje postojanje i neophodan je za cijelu Istru.

U Trgovačkom sudu u Pazinu su sistematizirana četiri suca, a djeluju tri, dok bi po broju predmeta i okvirnim mjerilima trebalo biti osam sudaca tako da ispada da se kažnjava ažurnost suda. Krulčić ističe i procjenu suda da će u 2010. biti 50 posto više predmeta nego lani. Kako je Trgovački sud u Rijeci od nekih dijelova Istre udaljen i stotinjak kilometara, istaknuti su i troškovi koje će stranke koje moraju na taj sud imati.

“Trgovački sud u Pazinu je uspješan sud kojeg se želi zatvoriti”, naglasio je Krulčić i najavio aktivnosti prema svim saborskim zastupnicima da podrže opstanak samostalnog suda u Pazinu. (S. BENIĆ)

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.