Kuća za pisce

kuca_za_pisce.jpgKuća za pisce ili Hiža od besid, nova pazinska, ali i istarska kulturna institucija, danas je svečano otvorena na pazinskom Buraju, zapuštenom starom dijelu grada koji je zaštićen kao spomenik kulture. Smještena je na atraktivnoj poziciji, nadomak srednjovjekovnom Kaštelu a iznad samog ponora Pazinske jame.

Ruševna zgrada u vlasništvu Grada Pazina obnavljana je tijekom protekle dvije godine sredstvima Grada Pazina i Istarske županije. Kuća se sastoji od prizemnog prostora koji će imati javnu namjenu, dakle služiti za kulturne manifestacije, i prostrane garsonijere na katu s čijeg se balkona vidi (i čuje) vodotok Pazinčice.

“Kuća će prioritetno biti namijenjena pazinskim i županijskim kulturnim programima, a tek onda stranim piscima, prevoditeljima, pjesnicima i ostalim umjetnicima koji će gostovati u Pazinu”, naglasio je predsjednik povjerenstva za realizaciju projekta Kuća za pisce Martin Čotar.

Župan Ivan Jakovčić na otvorenju je kazao da su ovakvi objekti neophodni za «živu riječ» te da je uvjeren da će postati «prijestolnica riječi ovog dijela svijeta». U nazočnosti načelnika Svetvinčenta Dalibora Macana i Cerovlja Emila Dausa župan najavio je da Istarska županija namjerava slične projekte ostvariti u Svetvinčentu na temu plesa te u Draguću na temu fresaka. Nakon otvorenja uslijedilo je potpisivanje ugovora o obostranom korištenju objekta kojeg su potpisali pazinski gradonačelnik Krulčić i župan Jakovčić.

Otvorenju je prisustvovao nakladnik i publicist Nenad Popović koji je u ime Hrvatskog društva pisaca i hrvatskog P.E.N.-a došao dati punu podršku novoj kulturnoj ustanovi. Istakao je uvjerenje da će Pazin (p)ostati književni centar Istre, ali i iskoristio priliku da bi pozvao župana Jakovčića da Istarska županija dodatno pomogne Sajmu knjige u Puli. Jakovčić mu je odgovorio da će se Sajam knjige održati ove godine, ali i sljedeće godine, međutim, tada na jedan bolji i pametniji način.

A. Dagostin
www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.