Kulturna događanja proteklog vikenda u Tinjanu

Proteklog je vikenda u Tinjanu, usporedno s održavanjem prvog Festivala Istarskog pršuta, održan još jedan bogat program, u organizaciji udruge Zavičajna zbirka Enriko Depiera (udruga ZZED).

Naime, u Domu mladih je postavljena izložba naziva Ostavština obitelji Brajša, koja je za posjetitelje bila otvorena u petak. Središnji dio programa održan je u subotu, s početkom u 20 sati. Ivan Smoljan, predsjednik udruge i kustos, prisutne je ukratko uveo u tematiku ove izložbe i u program koji je uslijedio. Napomenuo je da ovu izložbu možemo podijeliti u dva dijela; jedan dio odnosi se na Matka Brajšu-Rašana, a glavni eksponat tog dijela izložbe svakako je originalna dopisnica iz 1914. godine koju je Rašan adresirao tadašnjem tinjanskom župniku Križmanu, a putem kojih se je skladba Krasna zemljo distribuirala po Istri i tako stekla svoju popularnost. Iako je takvih dopisnica tada tiskano nekoliko tisuća primjeraka, ovo je zasad jedini sačuvani primjerak iste. Drugi dio izložbe odnosi se na Stojana Brajšu, sina Matka Brajše-Rašana. Podsjetio je da je Stojan Brajša bio maturant prve generacije u pazinskoj gimnaziji, doktorirao je pravo u Zagrebu i Padovi, bio je aktivni sudionik Hrvatskog katoličkog pokreta u Istri, urednik lista Pučki prijatelj, radio je kao pravnik u Splitu, Zagrebu, Trstu, Gorici, gdje je i umro u 102. godini života. Na izložbi su se našli predmeti koje je njegova kćer Božena darovala Zavičajnoj zbirci Depiera, a radi se o njegovim osobnim predmetima poput torbe, novčanika, kape, naočala, osobnih dokumenata, te o njegovoj biblioteci u kojoj se ističe nekoliko vrijednih i raritetnih izdanja. Na izložbi se moglo razgledati i nekoliko replika dokumenata iz ostavštine Stojana Brajše, čiji originali se nalaze u Državnom arhivu u Pazinu. Iz tih se dokumenata ističe prijeteće pismo koje je Stojan Brajša primio od skvadrista 1931. godine kad je živio u Gorici.

Načelnik općine Tinjan, Goran Hrvatin, također je pozdravio prisutne, te se zahvalio članovima udruge ZZED na aktivnostima koje provode i podsjetio na važnost ovog događaja za Općinu Tinjan.

U ovom uvodnom dijelu, tinjanka Diana Krizmanić izvela je skladbu Krasna zemljo a capella, a potom je i Kumpanija kosirići izvela dvije točke iz svog bogatog repertoara. Pedesetak posjetitelja nakon toga je razgledalo izložbu, te su uslijedila tri predavanja po dvadesetak minuta, usko povezana s temom izložbe.

Prvo je predavanje održala docentica muzikologije s pulskog sveučilišta, Ivana Paula Gortan-Carlin, pod naslovom „Matko Brajša-Rašan i Antonio Smareglia: istarski skladatelji i suvremenici na prijelazu u 20. stoljeće“. U svom je izlaganju iznijela neke zanimljivosti iz života oba skladatelja te ih usporedno analizirala. Uslijedilo je predavanje magistre hrvatskog jezika i povijesti, Nine Brečević, inače članice udruge ZZED. Njezino predavanje pod naslovom „Stojan Brajša – život oca, vjernika, učitelja, odvjetnika, publicista i idealista“ temelji se na analizi građe o Stojanu Brajši iz Državnog arhiva u Pazinu, koje potkrepljuje intervjuima sa Stojanovom kćerkom Boženom. Treće kratko izlaganje održao je Igor Longyka iz Ljubljane, inače „čuvar“ ostavštine Saše Šantela. On je, iz bogate Šantelove ostavštine prisutnima pokazao originalnu partituru za skladbu Predobri Bože, koju je Matko Brajša-Rašan smatrao istarskom himnom. Osim toga, pročitao je i nekoliko kraćih isječaka koje je Šantel zapisao o M.B. Rašanu.

Izlaganja je moderirao Ivan Smoljan, a nakon svakog izlaganja uslijedila su pitanja publike, te se povela rasprava. Sudjelovanjem Igora Longyke ovaj je susret poprimio međunarodni karakter.

Tinjan je proteklog vikenda bio mjesto gdje ste osim istarskog pršuta mogli kušati i dio istarske povijesti i kulture i dobro se zabaviti u ugodnoj atmosferi.

Svi zainteresirani izložbu su mogli razgledati i u nedjelju, 21. srpnja, dok će predmeti koji su bili dijelom ove izložbe, biti izloženi u prostoru Zavičajne zbirke Enriko Depiera u Tinjanu, te će se moći i dalje razgledati uz prethodnu najavu.

Iz udruge Zavičajna zbirka Enriko Depiera najavili su nove izložbe i događanja, a prvo od njih biti će već za vrijeme održavanja ISAP-a u listopadu, kada će nam otkriti Fotografsko blago Tinjana.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.