Kulturnjaci 2016 – Akcija čitanja: “In memoriam Umberto Ecce homo”

U ovogodišnjoj Noći knjige, u petak 22. travnja, Kulturnjaci 2016 izvode akciju čitanja „In memoriam Umberto Ecce homo“.

Od 19 do 20 sati na javnim mjestima diljem Hrvatske čitat ćemo ulomak iz Ecova „Eseja o vječnom fašizmu“. Ovaj esej nedavno preminulog talijanskog književnika i semiotičara rezonira s nekim pojavama našeg političkog trenutka u kojem nositelji vlasti amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju. Ne pristajemo na relativizaciju ustaškog režima i rasnih zločina motiviranih paradigmom nacionalne homogenosti, na njihovo puzajuće uvođenje u škole i normalizaciju u svakodnevici. 

Budući da esej završava riječima: „Naša je dužnost da ga (fašizam – op.) razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primjer, svakoga dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.“ – ulomak ćemo čitati ponovo i ponovo tijekom sat vremena.

Esej o vječnom fašizmu čitat će se na trgovima brojnih gradova, među kojima je i Pazin!
Ažurirani popis gradova, kao i tijek akcije, može se pratiti na Facebook stranici Kulturnjaci 2016.

Sve građanke i svi građani, od najmlađih do najstarijih, su dobrodošli. Svatko može pročitati dio eseja!
S ovog linka možete i sami isprintati esej http://www.kulturnjaci2016.org/wp-content/uploads/2016/04/ECCE-ECO-2016-text.pdf

© iPazin.net portal 2001. - 2024.