Kušaonica i restoran u Kaštelu u kolovozu

Turistička ponuda Pazina mršava je utoliko da u čitavom starom gradu ne postoji niti jedan ugostiteljski objekt, ako izuzmemo legendarnu oštariju Bunker podno zvonika. Premda je prije desetak godina na potezu zvonik – Stari Trg – Kaštel funkcioniralo po pet-šest kafića, a u Kaštelu restoran svojedobno nudio gastronomsku listu, današnja je situacija upravo očajna.

To je ponukalo gradsku upravu da se angažira oko turističke revitalizacije starog grada, pa je tako tijekom novogodišnjeg službenog primanja za novinare gradonačelnik najavio da će se putem programa SEENET 2 u bivšoj gostionici Fojba (Prilaz Kaštelu) otvoriti kušaonica tipičnih istarskih proizvoda, dok je u svibnju najavio, nakon radova priključivanja kanalizacije
Kaštela na pročistač, da će se do početka ljetne sezone u prizemlju Kaštela ponovo otvoriti restoran. Što se zbiva upitali smo Ured Grada.

– U sklopu programa SEENET2 koji traje od 2010. do 2012. godine u planu je (u bivšoj gostionici Fojba op.a.) otvaranje prodavaonice/kušaonice tipičnih proizvoda Pazina i Istre.  Projektiranje i početak osnovnih radova uredenja prema odredbama SEENET programa predviden je u drugoj polovici 2011. godine. U toku 2012. godine predvida se nastavak radova i opremanje prostora te njegovo otvaranje do mjeseca studenog 2012. godine, odgovorio nam je dopisom gradonačelnik Renato Krulčić.

Dakle, prevedeno, do kraja godine trebalo bi započeti projektiranje, a slijedeće godine uredenje. No, što je s restoranom u Kaštelu koji se trebao otvoriti s početkom ljetne sezone, zašto još nije proradio?
– Iz prostora je trebalo izmjestiti stvari ranijeg zakupnika, a objekt spojiti na kanalizaciju, struju i vodovodnu mrežu. Nakon što su te radnje izvršene pristupilo se uredenju prostora, kažu u “vojničkom” odgovoru iz Ureda Grada. Restoran u Kaštelu gradski je poslovni prostor koji je javnim natječajem lanjskog ožujka na pet godina po mjesečnoj najmu od 4.630 kuna dodijeljen Trgovačkom društvu “Istarski pršuti” d.o.o. iz Gržići kraj Gračišća čiji je direktor Elvis Grubišić.

– Kasnimo, jer smo morali mijenjati projekt, odnosno lokaciju sanitarnih čvorova, a zatim i sustav grijanja, ali očekujemo da ćemo restoran otvoriti u kolovozu, kazao nam je Grubišić dodavši da pošto se radi o značajnom spomeniku kulture radove kontinuirano prate konzervatori s kojima su ostvarili dobru suradnju. Zahvat o kojem je sve zavisilo bilo je priključivanje kanalizacije Kaštela na pročistač pošto je dotad bivši restoran imao “direktnu vezu” s Pazinskom jamom, ističe Grubišić zahvaljujući se Gradu.

Pošto zbog objektivnih okolnosti nije bilo moguće otvoriti restoran ranije, prema dogovoru s gradskom upravom najam zasad nije plaćao, a trenutno pregovara o tome hoće li morati  platiti posljednjih nekoliko mjesečnih rata zbog kašnjenja s otvorenjem. U Kaštelu će se dakle od kolovoza nuditi autohtoni proizvodi središnje Istre: vina, rakije, pršuti, kobasice, sir, maslinovo ulje itd., dok bi se u restoranu uz spomenuto nudila tradicionalna mesna jela, meso istarskog goveda, pa fuži, njoki i ostala tjestenina, a možda i riblja jela.

Glas Istre, 17. srpnja 2011.

10 komentara na “Kušaonica i restoran u Kaštelu u kolovozu”

 1. na pazinski napisao:

  Poštovani vijećnici Grada

  da li i drugi, zbog nekog razloga (manje posla, kišno vrijeme, padanje lišće, rani zalazak sunca) ne trebaju plaćati gradski najam?

  Pozdravljam inicijativu, jednino ne znam koji su bili uvjeti natječaja….ako netko zna neka objavi na ipazin.net

 2. mike napisao:

  trebalo bi biti više ovakvih ili sličnih ustupaka grada prema investitorima (a da se možda zauzvrat osigura da zaposlenici moraju biti sa područja grada pazina – pa se kroz prirez i porez na dohodak taj novac vrati u naš grad). ulaganje u konkretan prostor sigurno nije nešto u što bi svako ulazio, oni koji su pokušavali znaju rizik, mukotrpnost i investiciju u koju je potrebno ulazit.

 3. Zagor napisao:

  Nakon ča je nezavisna lista inzistirala da se prostor “Restorana kaštel” iznajmi po
  pristupačnim uvjetima, gradska je uprava prvo morala oduzet prostor Pučkom otvorenom učilištu, radi uvjeta početne cijene najma preko 8.000,00 kn bez odstupanja i dat ga Muzeju grada Pazina. To se je i napravilo nakon 2-3 godine. Nakon toga je restoran iznajmljen za oko 4.630,00 kuna na javnom natječaju. Bilo je to prije prošle turističke sezone. Nakon godinu dana pita san gradonačelnika da li se taj prostor koji ne dela, plaća? odgovorija mi je da se plaća. Znajući ki je ze prostor u najam, pita san se ima li ustupaka? Odgovor je bi da nema. Pitan se sada: ki je tu lud? to je 15 najmova od 4.630,00 kn, i trošak gradu od 70.000,00 kn za ustupke ( voli bin da mi neki dokaže suprotno ). Kad se je to davalo u najam moglo se je barem osigurat priključke i odmah startat sa naplatom, a ne delat štetu Gradu. Neman više komentara. Šokiran san.

 4. hahhha napisao:

  možda si i šokiran, ali više naivan. Na kraju krajeva ki bi plaća nešto ča još nije uređeno, slaba ti kontrola.P43

 5. na pazinski napisao:

  Poštovani Zagor,

  radi se i o poreznom prijestupu – jer je cijena najma sa PDV-om, dakle ako najoprimac ne plaća najam, odnosno ako mu ga nitko ne fakturira – nitko ne plaća ni PDV, što je kažnjivo (70.000 * 23 / 123 je cca 13 000 kn)

  Kao građani koji plaćamo sve doprinose, prireze, komunalne naknade, odvoze smeća, parking i ostalo u Gradu. Molimo hitni odgovor…..

  Kako gore navođiš, trebalo bi upitati G.Visintina – ravnatelja muzeja grada Pazina, iz kojih je razloga oprošteno?

 6. na pazinski napisao:

  https://www.ipazin.net/?p=2756

  link gdje se nalazi natječaj…

  Poslovni prostor daje se u zakup u viđenom stanju, uređene kao i odražavanje za ……. u cijelosti tereti zakupnika bez prava na povrat troškova.

  prije preuzimanja zakupoprimac će:

  platiti 3 mjesečne zakupnine unaprijed.

  itd….

  Dakle čekamo odgovor – Gradonačelnika!

 7. Mae napisao:

  Ovom gradu treba jedna duga i opsezna posjeta USKOK-a.

 8. tomcub napisao:

  @ na pazinski

  Nemojmo pošto-poto ocrnjivati Grad,
  nema u toj cijeni najma nikakvog pdv-a jer Grad Pazin nije u sustavu pdv-a pa ga niti ne fakturira, a drugo, g Visintin iz Muzeja nema nikakve veze s ovim slučajem jer je prostor u vlasništvu Grada Pazina, i Grad Pazin je raspisao natječaj

 9. mike napisao:

  čak i da je grad pazin u sustavu poreza na dobit, trebalo bi se znati čemu PDV služi i kako se obračunava pa bi se brzo zaključilo kako je ona izjava nebulozna.

 10. F napisao:

  Zanimljivo kako je sve drugo vazno, a ne to – da je netko nekome oprostio 70.000,00 kn naših novaca, od tih su novaca mogli pokriti sve manifestacije u gradu – Istrakon, 7 dana stvaranja, dani julesa itd itd…
  Dakle uputite pitanje Gradonačelniku!!!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.