LABIN NAJBOLJI U ŽUPANIJI PO INFORMIRANJU Prvi grad u Istri po transparentnosti objavljivanja informacija

Zanimljivi su rezultati analitičkog istraživanja povjerenika za informiranje kojim se pokazalo kako je Grad Labin predvodnik istarskih gradova sa 29 od mogućih 35 bodova dok je jedina web stranica sa više dodijeljenih bodova ona Istarske županije

U organizaciji Državne škole za javnu upravu te povjerenika za informiranje Republike Hrvatske, u Puli je održana edukacija za službenike za informiranje tijela javne vlasti s područja Istarske županije na kojoj su sudjelovali i predstavnici Grada Labina. Na edukaciji im je prezentirano Analitičko izvješće povjerenika za informiranje o praćenju provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama pod nazivom „Transparentnost i otvorenost u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi: Istarska županija“.

Praćenje je provedeno krajem svibnja do 10. lipnja. Pratilo se pojedinačno izvršenje svake propisane zadaće, s tim da je od 14 točaka članka 10. ZPPI-ja, obuhvaćeno njih 11, uključujući i informacije čiju obvezu objave propisuju članci 11. i 12. ZPPI-ja. Način objave informacija, provedbe savjetovanja s javnošću i osiguravanja javnosti rada tijela javne vlasti izražen je bodovima ili opisno. Svaka općina i grad mogla je ostvariti ukupno maksimalno 35 bodova, s tim da broj može biti i veći ako je uz ostvarenje maksimalnog broja bodova po svakoj točki, objavila i više skupova podataka (za svaki objavljeni skup podataka dodjeljuje se 1 bod).

Zanimljivi su rezultati analitičkog istraživanja povjerenika za informiranje kojim se pokazalo kako je Grad Labin predvodnik istarskih gradova sa 29 od mogućih 35 bodova dok je jedina web stranica sa više dodijeljenih bodova ona Istarske županije. Primjerice maksimalan broj bodova dodijeljen web stranici Grada Labina dobiven je za dijelove istraživanja objavljivanja i transparentnosti podataka za javnu nabavu, javne usluge, godišnje planove, programe, strategije, izvješća i slično. Napomenuto je i kako Iako većina jedinica lokalne samouprave službena glasila objavljuje u PDF formatu koji nije lako pretraživ, kao primjeri dobre prakse, sa službenim glasilom koje ima tražilicu, ističu se Istarska županija, gradovi Labin (prema razdoblju, ključnim riječima i dr.) i Pazin te Općina Medulin (pretraživanje dokumenata po strukturi i nazivu).

Najviše objava ima Istarska županija

Posebno je naglašena i objava obrazaca potrebnih za ostvarivanje određenih javnih usluga koje lokalne jedinice pružaju, i to na način da se mogu ispuniti u elektroničkom obliku te su rezultati praćenja pokazali da je 23 od 42 jedinice ostvarilo maksimalna dva boda, iako pritom valja istaknute one jedinice koje obrasce i zahtjeve objavljuju na vrlo pregledan način i u formatu pogodnom za ispunjavanje u elektronskom obliku za što je kao jedan od dobrih primjera prikazan i Grad Labin.

Gledajući pojedinačno ostvarene rezultate tijela javne vlasti, s jedne strane valja izdvojiti jedinice s područja Istarske županije koje su ostvarile najbolje rezultate jer su na svojim internetskim stranicama objavile većinu propisanih informacija, a to su prvenstveno sama Županija s rezultatom većim od 90 posto te gradovi Labin, Pula, Pazin i Umag, kao lokalne jedinice koje su objavile 80 posto i više praćenih informacija. Između 70 i 76 posto praćenih informacija objavili su Novigrad, Gračišće, Medulin, Pićan, Buje i Fažana, zaključak je održane edukacije.

Povjerenik za informiranje rezultate praćenja predstavlja na regionalnim edukacijama te ujedno daje preporuke za poboljšanje stanja. Pravilnim ispunjenjem zakonske obveze proaktivne objave informacija na internetskim stranicama jedinica lokalnih i regionalnih samouprave, uključujući provedbu savjetovanja s javnošću postiže se transparentno i otvoreno funkcioniranje tijela javne vlasti. Time se ostvaruje uspješan dijalog s građanima i pravnim osobama.

Razvijanje kulture transparentnosti

Svrha ispunjenja navedenih obveza ogleda se u mogućnosti korisnika da ostvare svoje Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama te u tome da se pružanje javnih usluga odvija na što jednostavniji i učinkovitiji način. Ujedno tijela javne vlasti dobivaju potreban legitimitet, jer demonstriraju odgovornost u svom djelovanju te vraćaju povjerenje građana u institucije. Objava što većeg broja informacija na internetskoj stranici rezultira smanjenjem broja zahtjeva za pristup informacijama, čime se olakšava rad tijela javne vlasti, odnosno smanjuje se potreba dodatnog administriranja i angažmana službenika za informiranje oko obrade i rješavanja zahtjeva.

Povjerenik za informiranje kao neovisno tijelo koje štiti, prati i promiče pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, u okviru funkcije praćenja provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama i u 2019. godini, nastavlja s provedbom praćenja usklađenosti postupanja tijela javne vlasti s obvezama objave informacija, provedbe savjetovanja s javnošću i osiguravanja javnosti rada od jedinica lokalne i regionalne samouprave. Cilj je razvijanje kulture transparentnosti ove specifične skupine tijela javne vlasti čije je djelovanje od iznimnog značaja za život građana i s kojima su građani i pravne osobe u svakodnevnom neposrednom kontaktu.

2 komentara na “LABIN NAJBOLJI U ŽUPANIJI PO INFORMIRANJU Prvi grad u Istri po transparentnosti objavljivanja informacija”

  1. Anonimno napisao:

    Bravo Labin, a bravo i Pazin!

  2. Anonimno napisao:

    Krule na aparatima

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.