LAG „Središnja Istra“ u 2,3 milijuna eura vrijednom projektu za suradnju na razvoju turističkih strategija za atraktivnije destinacije u Dunavskoj regiji

Četrnaest partnera iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije započelo je provedbu projekta INSiGHTS – „Integrirane strategije sporog, zelenog i zdravog turizma“ na čelu s nositeljem projekta Pons Danubii-Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju iz Komarna, Slovačke. Projekt koji će se provoditi 30 mjeseci (siječanj 2017. – lipanj 2019.) odobren je u okviru Interreg Dunav Transnacionalnog programa financiranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Uvodno događanje i početni sastanak projektnih partnera (tzv. kick-off) održani su 27. i 28. veljače 2017. u gradu Tata u Mađarskoj s ciljem usuglašavanja temeljenih elemenata projekta i planiranja njegove provedbe te uzajamnog upoznavanja svih partnera i njihove uloge u predstojećoj suradnji. Osim samih partnera, na javnom skupu u sklopu projekta, bili su prisutni i gradonačelnik Tate József Michl, državni tajnik iz mađarskog Ministarstva pravosuđa dr. Pál Völner i predstavnik Mađarskog parlamenta János Bencsik koji su predstavili održivi razvoj turizma u gradu Tati i Komarom-Esztergom županiji u sjeverozapadnoj Mađarskoj, a ujedno su prezentirani i aktualni trendovi u zelenom turizmu od strane prof. Ulrike Pröbstl-Haider sa Sveučilišta prirodnih resursa i bioloških znanosti iz Beča.

Projekt je usmjeren na pronalazak novih rješenja za razvoj turistički atraktivnijih destinacija kroz izradu turističkih strategija u čijem će fokusu biti zaštita prirodnih i kulturnih resursa.
U sklopu projekta partneri će u bliskoj suradnji s lokalnim i regionalnim dionicima u turizmu provesti analizu trenutnog stanja te detektirati nove mogućnosti za razvoj sporog, zelenog i zdravog turizma na području. Kao ishod očekuje se da će biti razvijeno osam strategija održivog turizma na razini regija partnera koje će objedinjeno poslužiti kao model na razini cjelokupne Dunavske regije.

LAG „Središnja Istra“, kao partner na projektu s Upravnim odjelom za turizam kao pridruženim partnerom, uz izradu strategije održivog turizma, raditi će na mapiranju i reviziji postojećih bike i trail staza na području te stvoriti mrežu koja će povezivati sve važne kulturne, prirodne i gastro punktove što će objedinjeno činiti eko muzej ili muzej na otvorenom.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.