LAG za razvoj i boljitak Središnje Istre

Renato Krulčić, pazinski gradonačelnik i predsjednik Lokalne akcijske grupe (LAG) „Središnja Istra“, Karmen Grubor, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Motovun i potpredsjednica LAG-a te Marta Daus Brubnjak, Viša stručna suradnica za gospodarstvo Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina i tajnica LAG-a prezentirali su na konferenciji za novinare dosadašnji rad LAG-a „Središnja Istra“.

Krulčić je ukratko iznio kronologiju osnivanja i dosadašnjih aktivnosti LAG-a „Središnja Istra“. 2010. godine Grad Pazin i 7 općina pazinštine (Tinjan, Sv. Petar u Šumi, Karojba, Motovun, Cerovlje, Lupoglav i Gračišće) definirali su zajednički okvir interesa i potreba, potpisali sporazum i krenuli sa osnivanjem udruge Lokalne akcijske grupe „Središnja Istra“. U suradnji sa AZRRI-jem održan je niz radionica kako bi se svi zainteresirani upoznali s tematikom kojom bi se LAG trebao baviti.

U ožujku 2011. održana je osnivačka skupština udruge, koja je zbog administrativnog propusta ponovljena 2012. nakon čega je LAG „Središnja Istra“ registriran kao udruga, formiran je upravni odbor i donesen plan rada. Kao najvažniji dokument istaknuta je Lokalna razvojna strategija Lokalne akcijske grupe “Središnja Istra”. Ovaj dokument poslužiti će kao osnova da svih 8 članica LAG-a izradi svoju vlastitu razvojnu strategiju, a na području Grada Pazina svoju će lokalnu strategiju izraditi pojedina područja i Mjesni odbori kako bi se na najnižoj razini upravljanja odredile potrebe, želje i ciljevi razvoja.

Karmen Grubor je istaknula da su tijekom izrade Strategije održane četiri radionice na kojima su sudjelovali članovi LAG-a, predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora te svi zainteresirani poduzetnici i građani. Prikupljanje podataka, izrada SWOT analize, određivanje ciljeva, prioriteta i mjera rezultirali su izradom nacrta Strategije kao temeljnog dokumenta za daljnji gospodarski i društveni razvoj Središnje Istre. Istaknuto je pet prioriteta i to:

 1. Razvoj konkurentnog gospodarstva i upravljanje razvojnim resursima
 2. Ruralni razvoj
 3. Razvoj društvene infrastrukture i unapređenje kvalitete života
 4. Valorizacija i očuvanje kulturne baštine
 5. Zaštita i očuvanje okoliša

Marta Daus Brubnjak istaknula je kako će temeljem načela LEADER pristupa, LAG u budućnosti moći pomoći poduzetnicima i obrtnicima kod apliciranja zahtjeva za dobivanjem sredstava iz fondova EU. Ukoliko ti zahtjevi budu u skladu sa Strategijom, LAG će im davati pisma preporuke što će im uvelike povećati šanse za dobivanjem sredstava.

Nacrt Strategije može se pročitati na web stranici Grada Pazina  (http://www.pazin.hr/picture/upload/File/Lokalna%20razvojna%20strategija%20-%20LAG%20-%20Sredisnja%20Istra.pdf), a čelnici LAG-a su pozvali sve zainteresirane da svoje primjedbe i prijedloge vezane uz nacrt Strategije dostave na e-mail adresu [email protected], faksom na broj: 052/624-131 ili pismeno na adresu Lokalna akcijska grupa, Družbe sv. Ćirila i Metoda 10, 52000 PAZIN, najkasnije do 31. listopada 2012. godine.

iPazin.net

5 komentara na “LAG za razvoj i boljitak Središnje Istre”

 1. Anonimno napisao:

  što se tiče nošnji trebali ste prošetat do kaštela i malo se raspitati kakve su se nošnje nosile u središnjoj istri, a ne opisivati nošnje južne istre…

 2. taz napisao:

  “Podrucje LAG-a Moslavina je pod administrativnom upravom osam jedinica lokalne
  samouprave, od toga jednog grada (Pazina) te sedam opcina (Cerovlje, Gracišce, Karojba,
  Lupoglav, Motovun, SV.Petar u Šumi i Tinjan).” To je citat sa stranice 53, a nastavlja se spominjanje LAG “Moslavina” na grafikonu na str. 54, 57, te se spominje na str. 52. Kakve veze ima LAG “Moslavina” sa LAG “Središnja Istra”? Je li to kooperacija koju niste nigdje naveli ili loša copypasta? Stvarno me zanima jer od 44. stranice nadalje se tekst može odnositi na bilo koju regiju, osim par grafikona i spomena gradova spominjanja radi. Ako sam nešto propustio ili krivo shvatio, ispričavam se.

 3. joh napisao:

  Zato su i apelirali da javnost pročita i popravi Strategiju kad je već oni nisu stigli pročitat. hahahaha

 4. taz napisao:

  Ova SWOT analiza je toliko općenita da mogu otvoriti kartu Hrvatske, nasumično odabrati regiju i, vidi čuda, savršeno bi pristajala i toj regiji. To me dovodi do zaključka da nisu uložili ni trunke truda u ovu “strategiju” te su samo mlatili praznu slamu općenitim izjavama. Da ne spominjem “ubaciti kartu LAG-a!!!”, “ubaciti logo LAG-a!!!”, itd.

 5. Anonimno napisao:

  Ovo je smješno

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.