Lani na Pazinštini opožarena tek četiri hektara

Pazinski vatrogasciLani je na području bivše pazinske općine, koje pokriva Javna vatrogasna postrojba Pazin, opožaren tek 4,1 hektar zemljišta, uglavnom šikare, makije i trave, odnosno 0,09 hektara po intervenciji, što je svojevrsni dugogodišnji rekord ovdašnjih vatrogasaca, koji nadziru površinu od 533 četvorna kilometra, od Učke do Motovuna odnosno Kringe.

– S obzirom da se za ocjenu uspješnosti sustava u Europskoj uniji uzima kriterij od 3,5 hektara opožarene površine po intervenciji, možemo biti vrlo zadovoljni našim  rezultatima, kaže zapovjednik pazinskog JVP-a Serdo Šilić, s kojim smo porazgovarali o stanju vatrogastva u središnjoj Istri. Doduše, na ovakvim izvanrednim rezultatima ponajviše treba zahvaliti prirodnim silama, odnosno izostanku suše, ali i hitroj reakciji vatrogasaca zbog ranog uočavanja požara, pravovremenih dojava, brojnih ekipa te dobre opremljenosti.

Pazinski JVP čine 26 profesionalnih (šest u smjeni) i tri sezonska vatrogasca, a opremljen je s četiri šumska, tri navalna te po jednim tehničkim i zapovjednim vozilom. Tu su i dvije autocisterne, pet pumpi i jedan elektroagregat.

– Oprema je zadovoljavajuća, ali u bližoj će nam budućnosti trebati jedno novo terensko vozilo, jer se ovo koje imamo često kvari, kaže Šilić. Napominje da su tijekom prošle godine prvi u Hrvatskoj na inicijativu gradske Hitne medicinske pomoći te u suradnji sa županijskim Crvenim križem proveli tečaj pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnim nezgodama. “To ne znači da sada nakon prometnih nesreća bez liječnika izvlačimo unesrećenike, već da su naši vatrogasci osposobljeni za pravilno izvlačenje u slučaju požara ili opasnosti od eksplozije”, objašnjava Šilić.

– U kojoj je fazi projekt nove vatrogasne postaje, o kojoj se govori već godinama? – Postojala je ideja da se postaja smjesti u tenkovske hangare bivše pazinske vojarne, ali uvidjeli smo da je ta lokacija neadekvatna zbog nepovoljnog položaja – ima samo jedan izlaz za vozila, a trebalo bi uložiti puno novca. Mada još nije ništa odlučeno, načelno smo se složili da bi zbog brzine reakcije optimalno mjesto bilo kod kružnog toka na Starom Pazinu, jer su nam tamo putem Ipsilona otvoreni pravci prema Cerovlju i Lupoglavu, spojnom cestom prema drugom rotoru i Tinjanu ili Motovunu, a i u gradu smo za minutu.

– Što ne valja sa sadašnjom lokacijom u gradu? – Vrlo nam je skučeno ovdje. Da nam vozila ne stoje na kiši proširili smo garažu montažnim elementima, ali ionako nemamo mjesta za izvodenje vatrogasnih vježbi, a nemamo se ni gdje širiti, jer nas okružuje privatno zemljište. Prvo treba pronaći kupca za sadašnju zgradu, zatvoriti financijsku konstrukciju te eventualno uzeti kredit. U pazinskoj upravi ima dobre volje, ali tu su i brojni drugi gradski projekti koji imaju prednost.

– Nedavno je stari dio grada ponovno postao poluotok, odnosno iznova se “začepila” Pazinska jama. Primjećujem da su takvi dogadaji zadnjih godina sve češći, slažete li se? – U žargonu se kaže da se Jama začepila, a zapravo je riječ o tome da ona ne može progutati vodeni val kada naglo napada kiša. Da, podizanja vodostaja mnogo su češća nego ranije, ali na tom području nema mnogo kuća ili gospodarskih objekata pa šteta nije velika. Prilikom izrazitih oborina pratimo putem internetskog portala Hrvatskih voda stanje na telemetrijskom vodomjeru u Cerovlju, ali i izademo na teren izvidjeti vodomjere kod Zarečkog mosta i mosta sv. Jožefa, jer tehnika može zakazati. Bilo bi vrlo dobro kad bi se telemetrijski vodomjer postavio na mostu sv. Jožefa.

– U zadnje se vrijeme dosta govori o negativnostima uvodenja univerzalnog žurnog broja 112. Kakva su vaša iskustva? – Dojavu o požaru najbolje će primiti vatrogasac, a kada dojava ide putem posrednika produžuje se vrijeme reakcije. Svakako bi trebalo ostaviti mogućnost da se može nazvati broj 93, na koji su ljudi već navikli.

Glas Istre, 9. svibnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.