Legende poput spomeničke baštine

Legende poput spomeničke baštine»Istarske legende« tema je izložbe fotografija koja je u četvrtak navečer otvorena u prostorima Muzeja grada Pazina u Kaštelu. U tri prostorije smještene su 33 odabrane fotografije na temu legendi središnje Istre, snimljene pred nešto više od mjesec dana na 4. foto ex temporeu u Kringi i Pazinu.


Na otvorenju izložbe ravnatelj Muzeja Denis Visintin iskazao je zadovoljstvo što je ovogodišnji Foto ex tempore povezan s legendarnim temama Pazinštine poput one o motovunskom divu Velom Joži, vampiru Juri Grandu, naracijama iz romana »Mathias Sandorf«, uz zapadnoistarsku priču iz života Giacoma Casanove. Istaknuo je da promocija legendi ne unapređuje samo kulturnu, već i turističku ponudu. Povjesničar umjetnosti Marino Baldini naglasio je da legende mogu konkurirati spomeničkoj baštini, dok je u pratećem katalogu napisao: »Jasno je dosegnut jedan od poželjno slikovitih načina prikazivanja istarskih legendi koji uz različite pristupe tematici daje novu živost i prepoznatljivost, ne odstupajući od ekspresivnosti i tehničke vrsnoće.«
– Izložba je pokazala da Pazin nije samo poseban po vizurama, već je i grad zanimljiv po licima koji u njemu žive, rekao je gradonačelnik Neven Rimanić. Predsjednica Udruge fotografa Istre Miranda Legović uručila mu je uokvirenu fotografiju s Foto ex temporea, kao i predstavniku Općine Tinjan Mladenu Rajku, ravnatelju Denisu Visintinu te poznavatelju istarske mitologije Davoru Šišoviću. Uslijedilo je prikazivanje dokumentarca Željka Bobanovića o 4. foto ex temporeu u kojem je sudjelovalo 60-ak fotografa iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Bugarske i Italije.
Izložbu je organizirao Muzej grada Pazina, a manifestaciju Foto ex tempore novigradska Zajednica Talijana te Udruga fotografa Istre, uz pokroviteljstvo ili organizacijski doprinos Muzeja grada Pazina, Grada Pazina, Turističke zajednice središnje Istre i Općine Tinjan.

Pogledajte slike u galeriji!

Ex temporeEx temporeEx tempore

Glasistre.hr
Anđelo Dagostin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.