Legendfest po peti put

legendfest5.jpg30. i 31. srpnja 2010. u mjestu Pićan u Istri, te 01. kolovoza 2010. u mjestu Novigrad u Istri održava se 5. po redu “Legendfest – festival legendi, mitova i narodnih priča Istre”. Organizira ga kao i zadnjih četiri godine zagrebačka udruga Val culture i općina Pićan, uz potporu Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije, grada Novigrada te drugih pokrovitelja i sponzora. Od ove godine, 01. kolovoza 2010. Legendfest-u se pridružuje i grad Novigrad sa svojim festivalom “Lunasa Party”, te tako postaje partner-festival. Tema ovogodišnjeg Legendfest-a su “Druidi i Kelti u Istri” ! Festival nije natjecateljskog karaktera, a ulaz na sve programe je besplatan!

Ove godine je prijavljeno više od 40 prijava, te je selektor i umjetnički ravnatelj festivala Bojan Lakoš između prijavljenih odabrao 19, od toga 6 predstava, 2 izložbe, 3 performansa, 2 koncerta, a ostalo su razne projekcije filmova, radionice i slično.

Oba dana festivala u Pićnu nastupiti će: Trilja IV iz Zagreba sa “Vatrenim spektaklom”, Armazonex iz Pule sa “Vremenskom kapsulom”, Ri Teatar iz Rijeke sa predstavama “Čarobni dvor Istarski” i “I tako je nastala biska”, Filip Ličanin sa “Ceremonijalnim Druidskim obredom”, MILK iz Pule sa predstavom “Vile”, Elis Baćac sa “Keltske božice i dekle”, CZK Pokret zvuka iz Zagreba sa “Zov Kelta”, Maja Dobrila iz Rijeke sa Predstavom “Polje snova”. Igor Kordej, koji je napravio plakat i visual cijelog festivala, te Margareta Peršić i Tihana Ostreš imati će izložbu, radionice će imati Ana Ogrizović iz Zagreba i Bratstvo Sv. Mihovila iz Karlovca, biti će održana i modna revija Tajči Čekade, koncerte će održati Druyd band iz Zagreba, a specijalni gost festivala je Drago Plečko koji će održati predavanje i projekciju filma pod nazivom “Eksperiment Scole – konačni dokaz zagrobnog života”. Završni dio “pićanskog” dijela Legendfest-a postaje tradicionalno “Buđenje Zmaja Istarskoga”, performance Ane Ogrizović u kojem sudjeluju svi sudionici i posjetitelji u povorci Pićnom, te na kraju borbom i spaljivanjem zmajeva na zidu Sv. Helene.

U Novigradu, 01. kolovoza nastupiti će Filip Ličanin sa “Ceremonijalnim Druidskim obredom”, Armazonex iz Pule sa “Vremenskom kapsulom”, modna revija Tajči Čekade, Drago Plečko će imati predavanje i projekciju filma pod nazivom “Je li čovjek projekcija svemira u malome”, a kao centralni dio Legendfest-a u Novigradskom parku biti će izveden performance “4 elementa – 4 pola” u koprodukcijii Ri Teatra iz Rijeke i Centra za kulturu Pokret zvuka iz Zagreba. “U ovom performance-u će se publici približiti Druidi u bezvremenom duhu keltske mudrosti koji prebiva u našoj Zemlji, Vodi, Vatri i Zraku putem modernog rituala drevnih glazbala i plesnih pokreta – umjetnost, ljepota i kreativan princip četiriju elemenata zajedno sa njihova četiri pola.”

U Pićnu će se festival održati na 14 specifičnih lokacija u samoj staroj jezgri Pićna, a u Novigradu također u staroj jezgri, te u Novigradskom parku. U Pićnu neće biti automobila, a ugođaju će pridonijeti i ogromne bale sijena koje će biti raspršene po cijelom uličicama staroga grada. U Novigradu neće gorjeti umjetna rasvjeta, sve ulične svjetiljke, trgovine, kafići neće imati umjetnu rasvjetu već svijeće, lumine, baklje i slično. Time će se pridonijeti ugođaju programa, te nesmetanom gledanju vidljivih nebeskih tijela koje će se moći vidjeti kroz postavljeni teleskop u samom parku.

Sva tri dana festivala programi će se održavati od 18 pa do čak 01 sat iza ponoći, a većina predstava za djecu će se ponavljati i više puta na različitim lokacijama. Desetak animatora obučenih u srednjevjekovne kostime, vampire, vještice, čarobnjake, divove, patuljke, vile, vilenjake i naravno Druide i Kelte, vodit će publiku kroz cjelokupni program. Oni će svojom pojavom „vratiti“ Pićan i Novigrad ta tri dana u neku nestvarnu prošlost. Naravno, biti će tu i nezaobilaznih zanata iz prošlosti, danas pomalo zaboravljenih, od kovanja željeza do pčelarenja kako se to nekad činilo. Posebni dodatak programu održat će se u Pićnu i 01. kolovoza 2010., u organizaciji Općine Pićan.

Legendfest je u protekle četiri godine ostao vrlo zapažen i hvaljen kako od lokalnog stanovništva, tako i turista i posjetitelja koji su mogli uživati u raznolikom kulturno-umjetničkom programu i prekrasnom gradu Pićnu, o čemu govori i podatak da je kroz Pićan u četiri godine festivala prošlo više od 12.000 posjetitelja.

Medijski pokrovitelji ovogodišnjeg Legendfest-a su: Glas Istre, Naši foji, Radio Istra, Radio Labin, Histrica, IN i Nezavisna Istarska Televizija – NIT.

legendfest.hr

5 komentara na “Legendfest po peti put”

 1. Galjardo napisao:

  Svaka čast Legendfestu. Ali mi se s tim (na žalost) nemremo uspoređivat. Za LF brižna općina Pićan, a za njijma i Županija kešnu u prosjeku bar po 100.000 kn godišnje. Zamislite sad da Pazin uloži 100 000 u Istrakon ili nešto slično. A onda Županija još 100? Pa da se na to nalijepe i drugi……ministarstva razna i sponzori još razniji……………………MMMMMM Mammmmmma mia!……..Ja sam zamislijo:-). Ajde neka to bude tema slijedećeg natječaja za Istrakonsku SF priču :-)

  1. Onikage napisao:

   koliko čuh, a mislim da dobro čuh, Legendfest je od županije dobio 40.000 kn, a od općine niti kune (samo spavanje i hranu)………..stoga, Galjardo, ne stoji ti baš ova tvrdnja……….

  2. dobroupucen napisao:

   Istrakon bi dobi više šoldi i od Grada i od Županije kad bi ga vodili drugi ljudi, i kad bi sadržajno konačno odrasta.

   1. Constructor napisao:

    Nažalost svijet ne funkcionira na ovaj način ili bar nebi trebao. Ajmo ovako; koji koraci se mogu poduzeti u obogaćivanju sadržaja, pronalaženju kvalitetnih sponzora i ostalih kanala prihoda kako bi istrakon sam po sebi zarađiva 40.000 kn ili pak više. Bez da se uopće računa na 1 kunu iz proračuna grada. A kada bi iz gradskog proračuna nešto i kaplo, onda još bolje, al ne računat na grad kao financijsku osnovu. Možda ovakvo razmišljanje uključuje način inovativnog teslinog razmišljanje kada je izumio žarulju (ili Edison whatever). 1000 puta je probao, i jednom mu je uspjelo. Koji su to mali detalji, prodajni kanali, i trikovi koje se može implementirati u sam event, da su primamljivi, privuku još veći broj ljudi i još veću svotu dodatnih prihoda. Raznorazne nagradne igre, dodatni sadržaji koji će privući močnije sponzore. Na koji način navuči kvalitetnije sponzore sa pravom lovom – i koga poslati da dogovori i uvjeri sponzora da je baš to prilika za njega? Zašto se ne samostalno izboriti da lova od sponzora bude na računu mjesec dana prije početka manifestacije. Zašto to npr nebi sveukupno bilo i 100.000 kuna. Kako to izvesti. Ima li neko možda drukčiji pogled, ima li neko možda vjeru da je i to moguće. Šarana ribiči hvataju na crva ili palentu, nikako ne na novčanicu od 100 eura ili komad istarske kobasice ili pršuta. Što neki jak sponzor želi i koji jaki sponzori mogu doći u obzir (a da imaju smisla sa istrakonom)? Ha, kako sada ovo zvuči, osim nekima nedostižno.

 2. arbo napisao:

  40.000 koštaju samo jumbo plakati koje san ja vidi.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.