Lesar u Pazinu: vladine mjere su “zbogom socijalnoj državi”

LesarPredsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu vladin paket gospodarskih mjera ocijenio riječima “zbogom socijalnoj državi”. Kako je rekao, tim mjerama zabetoniran je neoliberalni kapitalizam u Hrvatskoj po mjeri i ukusu kapitalista koji očito vladaju Hrvatskom.

Lesar je ponovio kako se od studenoga prošle godine do veljače 2010. prosječna plaća smanjila za 228 kuna te kako se očekuje da će prosječna plaća za travanj biti manja od pet tisuća. Taj podatak je poziv na uzbunu jer će potrošnja još više pasti, a padom potrošnje gube se radna mjesta, dodao je.

Lesar smatra kako je za donošenje odluke o ustavnim promjenama nužno raspisivanje referenduma. Oporbu sa SDP-om na čelu je prozvao jer je “izmislila sukob u vezi s glasovanjem dijaspore”. HDZ i SDP pregovaraju i na kraju će se dogovoriti da će se za dijasporu i u ustav unijeti odredba o tzv. fiksnoj kvoti, što znači da će dijasporu predstavljati četiri ili pet zastupnika, istaknuo je Lesar. Kako je rekao, to je najobičnija trgovina, a ne korjenita promjena.

Lesar je upozorio od 2007. Hrvatski fond za privatizaciju nema nadzorni odbor. Hrvatski sabor 2004. osnovao je deveteročlani nadzorni odbor koji je do danas “održao jednu sjednicu, utemeljiteljsku, 6. rujna 2004.”. “Govorimo o borbi protiv korupcije, obvezi države da nadzire portfelj, a podsjećam da HFP upravlja i portfeljem mirovinskog fonda”, zaključio je Dragutin Lesar, upitavši hoće li premijerka Jadranka Kosor i za taj slučaj reći kako nije znala da HFP nema nadzornog odbora.

U vezi s TLM-om drži da je ugovor HEP-a s tom šibenskom tvrtkom o povlaštenoj cijeni struje sklopljen u travnju 2007., u doba kad je TLM bio u državnom vlasništvu, a u studenom je prodan konzorciju zajedno s ugovorom koji jamči povlašten status. Kosor je u to doba bila potpredsjednica vlade i ako je znala što prodaje i uz koje uvjete, onda joj je mjesto uz Polančeca. Ako nije znala što država i pod kojim uvjetima prodaje, mora dati ostavku jer odlučuje, a ne zna. Zato je opasna za Hrvatsku, ustvrdio je Lesar.

barkun.hr

1 komentara na “Lesar u Pazinu: vladine mjere su “zbogom socijalnoj državi””

  1. isus_k napisao:

    legenda

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.