“Limuni” pazinskog umjetnika Elvisa Bertona u galeriji Alvona

Ovogodišnja izlagačka sezona u labinskoj Galeriji Alvona započinje u petak, 29. lipnja samostalnom izložbom “Limuni” pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona. Izložbu će u 20 sati otvoriti pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, a o umjetniku i njegovom radu govoriti će autor predgovora kataloga, likovni kritičar Vedran Šilipetar.

Ciklus akrila na platnu “Limuni” nastao je 2010. godine kao nastavak ili reinterpretacija Bertonovog ranog ciklusa kolaža “Lemonejd” iz druge polovice devedesetih koji je inspiriran gigantskim limunom rock skupine U2 s turneje “Popmart“. Tadašnji radovi mogu se interpretirati kao izrugivanje kiču i načinu suvremenog života zasićenog “limunadama“, te donose parodiju potrošačkog društva. S obzirom da je Galerija Alvona smještena u prostoru nekadašnje crkvice, nova verzija “Limuna” dobiva dodatnu dimenziju jer je Berton postav izložbe osmislio kao likovnu instalaciju koja asocira na visoke crkvene prozore s vitrajima, a instalaciji je pridodao i skulpturu crvenog križa. Galerija tako ponovno postaje crkva, hram posvećen potrošnji i nalaženju duhovnog ispunjenja u činu kupnje.

Pojedini radovi iz ciklusa „Limuni“ dosad su predstavljeni na skupnim izložbama u Nizozemskoj, New Yorku i Zagrebu, a u Galeriji Alvona prvi put biti će izloženi kao cjelina.

barkun.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.