Lindar: Mohorova uz Lindarski kaban i Rekonstrukciju

Lindarci će ovog vikenda proslaviti Mohorovu, tradicionalnu pučku feštu koju slave povodom dana zaštitnika njihove župe Svetog Mohora i Fortunata. Uvod u manifestaciju bio je prošlotjedni punk-rock koncert Lindar Project vol. 4 na kojemu su nastupili lokalni punk-rock bendovi i riječki Pasi.

Ohrabreni velikim uspjehom gostovanja Furbaćone u Lindaru 2010., mještani Lindara zaželjeli su se još kazališta, tako da će sutra, u subotu 14. srpnja u 21 sat biti izvedena predstava Lindarski kaban autora Dragutina Lučića Lucea, lindarskih korijena, u režiji Jasminka Balenovića. Nakon Lindara, ista će predstava biti izvedena 24. srpnja na vodnjanskoj placi u Vodnjanu, te 27. srpnja u Pićnu na dan otvaranja tradicionalnog pićanskog festivala priča, mitova i legendi Istre Legendfest u sklopu kojeg će i dan kasnije, 28. srpnja, biti izvedena predstava Daria Foa Mistero Buffo u izvedbi Valtera Roše.

Podsjetimo predstava je u ožujku premijerno izvedena na daskama pulskog Istarskog narodnog kazališta. Igraju: Rade Radolović, Helena Minić, Teo Tiani. Predstava će se održati ispred Crkve Sv. Mohora i Fortunata u subotu, 14. srpnja s početkom u 19 sati.

Lindarski kaban je tekst nastao prema zgodi H. C. Andersena “Carevo nov ruho“. Tu zgodu Dragutin Lučić Luce slobodno interpretira, uzevši iz nje samo algoritam zapleta koji koristi gotovo kao lajtmotiv – svi očekuju repliku “kralj je gol“, ali i mokar-kao još jedna potvrda i posljedica nevjerovanja “sebi“. U materijalnom svijetu Carevo novo ruho dobiva i materijalni (makar kratkotrajni) dokaz vlastitog (ne)postojanja. Poruke predstave ostaju tradicionalno iste – najviše vjeruj sebi, ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi, ne teži biti ono što nisi (najpametniji), pažljivo biraj prijatelje (ljude oko sebe). Predstava je zamišljena kao kostimirani glazbeni igrokaz na pozornici. Igra na čakavskom dijalektu što joj daje posebnu i nesvakidašnju zvučnost i čini ju atraktivnijom.

Nedjeljni program počinje uz malonogometni turnir, a večernji dio programa rezerviran je za plesnu zabavu uz Rekonstrukcija bend koja se već tradicionalno održava iza stare škole.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.