Linđo u Pazinu

Folklorno društvo PazinFolklorno društvo Pazin sa svojim gostima i prijateljima na sinoćnjem su koncertu, održanog u spomen na pokojne Cvetka Benazića i Jasenku Štefanić, dugogodišnje voditelje i članove folklornog društva Pazin, a u sklopu obilježavanja dana Grada Pazina, pjesmom i plesom prošetali Hrvatskom. U nešto više od sat i pol, koliko je program trajao, na pozornici su se izmjenjivali članovi KUD-a “Grančica” iz Đeletovaca, KUD “Rudar” iz Glogovca, Kumpanija Kosirići iz Tinjana, te domaćini i organizatori, Folklorno društvo Pazin.

Koncert su Mantinjadom na roženicama otvorile mlade sviračice Keti Aničić i Rebeka Pilat, koje uvježbava poznati pazinski multiinstrumentalist Goran Farkaš. Uslijedila je dječja sekcija domaćina s tradicionalnim Istarskim plesovima balunom, sette passi i promjenom, uz glazbenu pratnju Gorana Farkaša, Marka Pernića, Dubravka Rabara, Davida Belca i Valentine Vitas na violinu, bajsu, harmonikama i mihu. Čast da budu prvi gosti koncerta pripala je KUD-u “Grančica” iz Đeletovaca, koji su najprije predstavili svoju dječju sekciju, a zatim i “odrasle” pjesmama i plesovima Lolo garava, Buj buj zelje, Ima jedno lijepo selo, Šokačko kolo, Sirotica i U mog baće.

Kako Hrvatski gajdaški orkestar broji članove iz raznih folklornih društava i KUD-ova iz cijele Hrvatske, tako su se neki od njih sinoć našli i na ovom koncertu: Iva Cvrtila i Zvjezdan Draganić, članovi KUD-a “Rudar” iz Glogovca, te Goran Farkaš, član FD Pazin. Oni su zajedno odsvirali Šokačko kolo, koje je publika vrlo dobro prihvatila te ih pozvala ponovo na pozornicu.

KUD “Rudar” iz Glogovca, sljedeći gosti koncerta, predstavili su splet pjesama i plesova iz Podravine. Pozornicu su zatim opet preuzeli domaćini predstavljajući Splitske plesove Monfrinu i Kvadrilju, uz glazbenu pratnju Željka Farkaša, Gorana Farkaša, Dragana Cvitana, Marka Pernića te Dubravka Rabara na mandolini, gitarama, kontrabasu i harmonici. Plesom mazurka, još jednim tradicionalnim i tipičnim Istarskim plesom, predstavili su se Kumpanija Kosirići iz Tinjana. Splet Đeletovačkih pjesama na pozornicu je opet doveo goste iz Đeletovaca, a pjesma Lepa Anka goste iz Glogovca.

Za kraj koncerta ostavljen je najnoviji projekt Folklornog društva Pazin – Dubrovački ples Linđo – za koji je koreografiju postavila Dorijana Šilić, dok se u ulozi lijeričara i više nego dobro pronašao Goran Farkaš.

Predstavnicima svih društava predsjednik FD Pazin, Viktor Vittorio Križanac, uručio je zahvalnice i poklone, te se publici obratio s nekoliko prigodnih riječi. Posebno je iznenađenje dočekalo “dobrog duha” i organizatora ovog koncerta, Sandru Farkaš, kojoj su folkloraši u znak hvale poklonili buket. Pazinska je publika još jednom pokazala kako zna cijeniti tradiciju i narodne običaje, kao i pružiti podršku ovakvim projektima.

3 komentara na “Linđo u Pazinu”

  1. pazinjanka napisao:

    Bravo ,čestitke organizatorima i folklorašima-svima

  2. folklorašica napisao:

    najbolji smo, najbolji!!!

  3. Anonimno napisao:

    onaj lijeričar bi se moga malo ošiškat i obrijat……hahahahaha

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.