Livade: Posjetitelji uživali u okusu afrodizijačke gljive

tartuf.jpgDa su tartufi najbolji krajem listopada, početkom prosinca kada se spuste temperature, pokazalo se i ove tartufarske sezone.

– Tartufi su kvalitetniji i nešto ih je više nego u rujnu, rekao nam je Leo Vižintin iz tvrtke Vižintin tartufi jedne od nekoliko tvrtki za promet tartufa koje su sudjelovale na XXI. Tuberfestu – dvodnevnom sajmu istarskog bijelog tartufa i poljoprivrednih proizvoda održanom u Livadama u organizaciji Turističke zajednice općine Oprtalj.

Za razliku od ekstra primjeraka koji postižu visoke cijene, manji tartufi bili su povoljniji; kilogram prve klase na sajmu se prodavao po 2.800 eura, druge po 2.000 eura, a treće klase po 1.200 eura. Tartufari su nam kao zanimljivost prenijeli da doduše tartufa nema puno, ali da je na tu količinu dosta džokera, tartufa težih od 10 dekagrama.

U sajamskom šatoru i na vanjskom prostoru predstavilo se pedesetak izlagača poljoprivrednih proizvoda te nekoliko tvrtki registriranih za promet tartufima.

Iz standardne ponude istarskih sajmova, među izlagačima vina, maslinovog ulja, sireva, češnjaka meda i drugih izvornih istarskih proizvoda, izdvajali su se domaći suhomesnati proizvodi, od čvaraka do slanine koje je nudio Marijan Poljak iz Slavonskog Broda, česti gost Tuberfesta. Domaće boje “branili su” proizvođači okupljeni na štandu Agrooprtlja.

Uz Tuberfest u Livadama su proteklog vikenda nastavljeni Dani Zigante tartufa pa su brojni posjetitelji mogli uživali u mirisu i okusu afrodizijačke gljive u dva zasebna sajamska šatora od preko tisuću kvadrata natkrivene površine, degustirajući autohtone proizvode koje je nudilo više od sto izlagača čime su Livade potvrdile svoju titulu najvećeg jesenjeg sajma tartufa u regiji i pravog centra svijeta tartufa.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.